Унікальний мед і складова туризму: Рівненщина має шанси отримати нову «родзинку»

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Рівненщина – серед трійки областей, які працюють над популяризацією бортництва. Це - традиційний вид народних промислів, лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спершу утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах. Ремесло розвивалось ще за часів Київської Русі.

Нині щонайменше у шістьох районах нашої області ще можна зустріти бортників – у Зарічненському, Володимирецькому, Дубровицькому, Сарненському, Березнівському та Рокитнівському.

Аби популяризувати це ремесло, в Україні за підтримки Українського культурного фонду впроваджують проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі». Днями його презентували в Рівному.

Кураторка проєкту, директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко розповіла, що бортництво – це перш за все спадок нашого народу і є спосіб популяризувати його для сучасного суспільства.

«Цей проект створює емоційно-культурний продукт, тому що осередки бортництва знаходяться в тій чи іншій місцині. Найбільші осередки – на Рівненщині та Житомирщині. Дуже приємно, що локальні осередки знаходяться і на Київщині, Чернігівщині, Сумщині, - додає пані Литовченко. - Зібрати разом всі ці осередки і показати в такий віртуальний, але сучасний спосіб на базі віртуального музею бортництва, з віртуальними філіями – це і є головним покликанням цього проекту».

Влада Литовченко

У рамках проєкту планують створити та запустити веб-портал «Віртуальний музей бортництва», а також створити інтерактивні просвітницькі матеріали, які можуть стати основою досьє для номінування традиції до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Основна мета – презентувати і популяризувати бортництво як елемент нематеріальної спадщини України, візуалізувати у 3D-форматі предмети музейних зібрань з трьох областей.

Міжнародний фасілітатор ЮНЕСКО з охорони та збереження Нематеріальної культурної спадщини Ілля Фетисов вважає, що бортництво має всі шанси стати «родзинкою» Рівненщини. Його можна розвивати і як складову туристичних маршрутів і популяризувати унікальний мед.

«Рівненщина відома своїми пам’ятками, це Пересопниця, Острог, але бортництво – це може бути дійсно унікальне. Тому що є фортеці, є цікаві місця по Україні багато де, але бортництво так як воно представлене у Рівненській області і в Житомирській, воно більше ніде в Україні не представлено. Це може бути дійсно надзвичайно цінний ресурс саме Рівненської області. Бортництво дає дві складові: це туризм і реалізація продуктів бортництва. Тому що бортний мед коштує дорожче. Потрібно розкручувати бренд бортного меду, тому що він відрізняється і за своїми лікарськими можливостями, із своїм складом, і за своєю дією на здоров’я людини.

Із Іллею Фетисовим спілкувались в режимі онлайн

Він запропонував розвивати два напрямки – привести людей до бортників, а з іншого боку - продукцію бортництва принести до людей. Тоді бортництво отримає фінансову підтримку не за рахунок того, що будуть його дотувати, а за рахунок того, що виникне «живий інтерес» до цієї продукції.

Це унікальне ремесло може існувати на території Рівненщини ще багато років, якщо бортники відчують потребу, відчують інтерес до їх роботи.

Фото - відкриті джерела. 

Читайте також