УПЦ КП анулювала нагороду військовому з Рівного через його орієнтацію

УПЦ КП анулювала нагороду військовому з Рівного Віктору Пилипенку через його орієнтацію 

Як зазначають у УПЦ КП, боєць отримав медаль "Жертовність і любов до України" 8 лютого, коли патріарх Філарет нагороджував особовий склад медичного пункту 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. 

Проте згодом після допису Пилипенка, в якому він зазначив, що медаль нібито означає зміну позиції УПЦ КП щодо ЛГБТ-спільноти, йому анулювали нагороду. 

«Я щиро радий, що виходячи з того, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені, відкритому гею та активісту правозахисту за захист – вручив мені медаль зі своїм підписом та печаттю, він та очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+ людей та більше не вважають нас “гріховними” та такими, що є причиною коронавірусу», – повідомляв Віктор Пилипенко. 

Проте 25 лютого в УПЦ КП заявили, що слова військовослужбовця про підтримку ЛГБТ-спільноти з боку церкви є "відвертою маніпуляцією та брехнею". 

Там наголосили, що Пилипенко отримав подяку від Церкви, виключно як захисник України, а не як активіст ЛГБТ.

В УПЦ КП додають, що патріарх Філарет не вручав особисто Пилипенкові медаль та "не знав про його гріховні схильності". У церкві наголосили, що негативно ставляться до одностатевих шлюбів та засуджують їхню пропаганду. 

- Ми дякуємо воїну Віктору Пилипенку (як і всім нашим захисникам за те, що вони захищають нашу свободу та територіальну цілісність) за його військові заслуги, але не розділяємо його гріховних уподобань і агітацію ЛГБТ. Повідомляємо, що зважаючи на відкриту пропаганду гріховної ідеології та заперечення існування Бога, вважати церковну нагороду Віктору Пилипенку від 08.02.2024 р. указ № 27468 – анульованою, - йдеться у повідомленні. 

Віктор Пилипенко, реагуючи на скасування своєї нагороди, заявив, що Філарет, нагороджуючи військовослужбовців, здійснив піар-акцію для своєї конфесії. 

Читайте також