Уродженка Рівненщини закопала унікальний самородок бурштину, щоб врятувати від окупантів

Громадська активістка та підприємиця з Полісся Галина Симха врятувала від окупантів "Велике бурштинове серце України". Жінка народилася у селі Каноничі Вараського району.

Повідомляє "Володимирець.city".

На території Свято-Михайлівського Золотоверхого чоловічого монястиря серед експонатів виставки "Дякую серцем" є унікальний природний об'єкт - "Велике бурштинове серце України". Цей самородок був видобутий у на родовищі "Володимирець Східний". Це єдиний у світі самородок бурштину-сукциніту, за формою анатомічного серця, вагою 1362 грами. Його вік - близько 50 млн. років.

Після початку повномасштабного вторгнення Галина Симха заховала бурштин у замерзлу бучанську землю, щоб його не вкрали і не вивезли окупанти.

"Той жахливий день - 9 березня 2022 року - я запам'ятала на все життя. Війна? Не сприймалось і не вірилось. Всюди вибухи і постріли, дзвінки зі страшною інформацією, що не вкладалися у розум. Вранці того дня ми кинулись із родиною виїжджати з Бучі. Аое виїхати вже не змогли - кругом людей просто на дорогах розстрілювали і знищували росіяни. Ми повернулися і "Велике бурштинове серце" я закопала на подвір'ї, під дубом. Вже 10 березня все ж змогли у великому страху виїхати з міста. Повернулися 19 квітняі побачили таке, що крім божого промислу, нічим іншим пояснили неможливо! Всього за три метри від схованки "Великого бурштинового серця України" в землю увіткнулася ракета російського "Граду" і ... не розірвалася", - розказує засновниця і голова Наглядової Ради Асоціації "Український бурштиновий світ" Галина Симха.

Цей унікальний шматок бурштину з поліської глибинки нині є одним із символів української національної життєздатності, демонстрації світової стійкості, незламності, сердечності українців, які борються за життя і незалежність. А сама пані Галина упродовж десятка років демонструє світу цей унікальний самородок з малої батьківщини та організовує різні духовно-мистецькі проєкти, конференції.

Читайте також