В історичній частині Рівного невдовзі з’явиться багатоповерхівка: чому містяни проти забудови?

В історичному центрі Рівного на вулиці Гетьмана Мазепи розпочалося масштабне будівництво. Планують там звести 13-ти поверховий будинок (136 квартир, на двох поверхах – офіси та магазини) та підземний паркінг. А от місцеві мешканці переймаються через те, що будують все це на старому руслі річки. Відтак, їх старі будинки тріскають не від терміну функціонування, а від будівництва за адресою Гетьмана Мазепи, 3. Тріщини на будинках, підтоплені підвали та прогалина на асфальті - ймовірно результат нового будівництва.

Як розповідає жителька сусіднього будинку Тетяна Гонтар, забудовник не тільки зводить будинок без урахувань норм, але захопив ще й частину сусіднього двору:

«Цей паркан, який збудований, забудовник не заперечує, він захоплює частину цього двору. Ну і весь периметр паркану - теж тимчасово захопив не свою територію. Це говорить про те, що навіть якщо візуально дивитися на картинку, площа забудована набагато більша, ніж 50%, які дозволені».

До слова, багатоповерхівку зводять на місці колишньої фабрики іграшок. Деякий час приміщення пустувало, а в 2014 році в ньому трапилася пожежа. І вже з кінця 2015 року там тривають будівельні роботи.

Замовником будівництва виявилася товариство з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівнинчанка». Саме ця компанія є наступницею попередньої у майнових і немайнових правах. Відтепер основним видом діяльності фабрики є будівництво, офіційним керівником зазначено Олександра Климчука, а от серед засновників – близько 10 маловідомих імен.

Так-от, саме ця компанія зареєструвала в Державному реєстрі права на дві суміжні земельні ділянки. Одну з них їх передала у користування міська влада на 50 років під будівництво офісного та громадсько-житлового комплексу за адресою Гетьмана Мазепи,3. Трапилося це ще у 2007 році.

Представник забудовника запевняє, що вони мають усі необхідні документи для законного будівництва:

«На сьогоднішній день перед Вами лежать весь пакет дозволу документів більш за все, нас ще перевірила депутатська комісія, де зауважень немає», - додав Сергій Качановський, представник ТДВ «Фабрика «Рівненчанка».

Втім, зважаючи на те, що це історична частина міста, повинні бути дотримані норми історико-містобудівного обґрунтування. Начальник управління культури та туризму Тарас Максименко зазначив, що в переліку документів, які подав забудовник – немає.

«Будують так, ніби історичного центру міста Рівного не існує: без досліджень, без археології , без будь-чого. Ми писали в правоохоронні органи, але в нас відповідь про людей із грошима від владців різних одна – там все законно», - зазначив Тарас Максименко.

На його думку, дивно, що ні комісія, ні ДАБІ, ні місцева влада не побачили явних порушень.
Все б нічого, але міська рада суперечить сама собі. Адже на одній із сесій декілька років тому був накладений мораторій на будівництво в центральній частині міста в історичному середовищі . Діяти він повинен до розробки історико-архітектурного опорного плану. Останній ще не розроблений, але будівництво вже триває декілька років. Заступник міського голови Рівного Віталій Герман зазначив, що усі документи законні:

«Якщо є в когось підстави, що якийсь документ незаконний чи не дає права на виконання цих видів робіт, тобі кожен громадянин, який вважає, що його права або законні інтереси порушені, має безпосередньо звернутися до суду».

З цього приводу в поліції порушили кримінальне провадження та розпочали досудове розслідування за фактом самовільного заняття земельної ділянки. Триває розслідування, але про підозру ще нікому не оголошено.


Читайте також