В "Острозькій академії" відкриють новий навчальний корпус

До 25-річчя відродження Острозької академії 28 листопада відбудеться урочисте відкриття нового корпусу університету.

Зовнішній вигляд нового корпусу поєднує в собі сучасні тенденції та архітектурні традиції середньовіччя, що є відображенням гасла відродженої Острозької академії: “Сучасна освіта крізь досвід століть”. Перед кампусом милує око академічна площа з унікальними скульптурами мисткині українського походження зі США Міртали Пилипенко. Також до архітектурного ансамблю новобудови входить оглядова вежа імені родини Гуцуляків заввишки 40 м — меценатів університету із Канади, з якої можна буде помилуватися краєвидами Острога та околиць з висоти пташиного польоту.

Такого архітектурного стилю в Україні ще немає. Тому без сумніву, що цей шедевр стане неабиякою окрасою міста і принадою для туристів. У будівлі розміщуватимуться кабінети професорів, які проводять спільні дослідження з аспірантами і студентами, науково-дослідні лабораторії та авдиторії, обладнані за останнім словом новітніх технологій. Нещодавно розпочала роботу  комп'ютерна лабораторія IT Hub laboratory як платформа для функціювання потужного науково-прикладного центру “ТВІР” — території випереджаючого інноваційного розвитку, навколо якої згуртовуватиметься талановита молодь. Це буде своєрідною українською Кремнієвою долиною.

У цокольному приміщенні нового корпусу розташований АРТ-кластер, у якому діє виставка “Ренесанс образів”. У постійній експозиції АРТ-кластеру — картини щорічного літнього пленеру художників в Острозькій академії, живописна виставка “Корчі” Василя Красьохи та гліптотека зі скульптурами Міртали Пилипенко.

“Буде правильніше, якщо вежу нового корпусу ми називатимемо — міська ратуша, яка, до речі, була в центрі міста за часів князів Острозьких приблизно на тому ж місці. Зазвичай ратушу увінчує годинник. Ми вирішили, щоб циферблати годинників на нинішній ратуші були символічними. Вони поєднують герб Острозької академії та герб її засновника — князя Василя-Костянтина Острозького. Уранці там лунатиме мелодія студентського гімну Gaudeamus, яка сповіщатиме студентів про початок занять, а супроводжуватиме додому —  “Ода до радості” Людвіга ван Бетховена. Будівництво ратуші — це своєрідний подарунок для Острога та символ того, що місто повертає собі колишню славу стольного града, яке мало Магдебурзьке право”, — розповів ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

Початок урочистостей — о 14.00 год.

Академічна спільнота щиро запрошує представників мас-медіа для висвітлення цієї непересічної події.

Олексій Костюченко

 

Читайте також