В Україні суд вперше скасував відсторонення нещепленої від коронавірусу вчительки

Ілюстративне фото

На Сумщині суд скасував наказ про відсторонення невакцинованої вчительки від роботи. Йдеться про працівницю школи №2 у Ромнах. Це вперше суд виніс таке рішення.

Повідомляє Суспільне.

Відомо, що раніше вчителька не надала довідку про щеплення проти COVID-19 або про протипоказання до вакцинації. Незважаючи на дистанційну форму навчання, Ганну Поліщук відсторонили, а її групу передали іншому педагогу.

У своєму позові вчителька послалася на конвенцію з прав людини, заборону дискримінації за будь-якими ознаками і на статтю 25 Кодексу законів про працю.

Також Поліщук заявила, що уряд не оголошував надзвичайний стан через COVID-19, тому вакцинація є добровільною. Вона просила суд визнати незаконним і скасувати наказ про відсторонення, допустити до роботи та виплатити гроші за вимушений прогул.

Водночас відповідачка, директорка Роменської ЗОШ №2 Олена Юракова, апелювала до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та статті 117 Конституції.

"Як керівник школи, я повинна була ще і піклуватися про дітей. Тому що відсутність 100% вакцинації загрожувала дистанційному навчанню, а це, дійсно, відбивається на наших дітях", - сказала вона.

Суд задовольнив позов частково: скасували наказ про відсторонення. Однак прохання про відшкодування грошей, які вчителька втратила за час, протягом якого не працювала – не задовольнили.

Повний текст сторони зможуть отримати у четвер – 9 грудня, термін його оскарження - 30 днів. 

За словами Олени Юракової, 8 листопада, крім вчительки англійської, вона відсторонила ще чотирьох невакцинованих працівників: педагога, бібліотекарку, лаборанта та прибиральницю. Вони до суду не позвались.

Читайте також