В Україні за день використовують стільки артилерії, як в Афганістані за місяць - NYT

Україна робить тисячі пострілів з артилерії на день, обороняючись від російських загарбників. У той же час сили НАТО в Афганістані випускали по 300 снарядів за добу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The New York Times.

За словами представників НАТО, кількість використовуваної артилерії в Україні приголомшує. В Афганістані сили Північноатлантичного альянсу могли випускати по 300 артилерійських пострілів на день і не турбуватися щодо протиповітряної оборони.

Але Україна може робити тисячі пострілів на день та відчайдушно потребувати систем ППО від російських ракет та безпілотників іранського виробництва.

«День в Україні - це місяць або більше в Афганістані», — сказала експерт з оборони в Європейській раді з міжнародних відносин Камілла Гранд.

Високопоставлений чиновник НАТО заявив, що минулого літа на Донбасі українці випускали від 6 000 до 7 000 артилерійських снарядів щодня, а росіяни – від 40 000 до 50 000 снарядів на день. Для порівняння: США виробляють лише 15 000 снарядів щомісяця.

Захід намагається знайти все більш дефіцитне обладнання та боєприпаси радянських часів, які Україна може використовувати зараз, включаючи ракети ППО С-300, танки Т-72 і особливо артилерійські снаряди радянського калібру.

Захід також намагається знайти альтернативні системи, навіть якщо вони старіші, щоб замінити запаси дорогих зенітних ракет і протитанкових ракетних комплексів Javelin, що скорочуються. 

Навіть обговорюється можливість інвестування НАТО в старі заводи в Чехії, Словаччині і Болгарії з метою відновлення виробництва снарядів радянського калібру 152 мм і 122 мм для артилерійського озброєння України, зазначає видання.

Марк Канчіан, колишній стратег Білого дому з питань озброєнь, який зараз є старшим радником у вашингтонському Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, сказав, що українці хочуть щонайменше чотири системи, які Захід не надав і навряд чи надасть: ракети великої дальності класу "земля-земля", відомі як ПТРК, які можуть вразити росію і Крим; західні винищувачі; західні танки; більш досконалу ППО.

ПТРК, дальність дії яких становить близько 190 кілометрів, або близько 118 миль, не будуть надані через побоювання, що вони можуть завдати удару по росії; танки і винищувачі занадто складні і потребують року або більше, щоб навчитись їх використовувати і обслуговувати. 

Що стосується протиповітряної оборони, то, за словами Канчіана, НАТО і США деактивували більшу частину своїх систем ППО ближнього радіуса дії після холодної війни, і в них залишилось небагато засобів протиповітряної оборони. Виробництво більшої кількості може зайняти до двох років.

Вашингтон також розглядає старіші, дешевші альтернативи, такі як надання Україні протитанкових ракет TOW замість Javelin та зенітно-ракетних комплексів Hawk замість новіших версій. 

"Але офіційні особи все більше підштовхують Україну бути більш ефективною і не стріляти, наприклад, ракетою, яка коштує 150 000 доларів, по безпілотнику, який коштує 20 000 доларів", – йдеться у статті.

На нарощування виробництва 155-мм снарядів, за словами Канчіана, може піти 4-5 років.

Читайте також