Верховний суд підтвердив вирок убивці відомого рівненського лікаря: він через 2 роки вийде на волю

Верховний Суд підтвердив вирок уродженцю росії Миколі Люшину, засудженого за вбивство лікаря Андрія Лимича. 

Про це повідомляє пресслужба Рівненського апеляційного суду. 

Нагадаємо, жорстоке вбивство Андрія Лимича сталося 13 липня 2016 року. Взявши сокиру-молоток, Микола Люшин проник у приватний офіс лікаря, який лікував пацієнтів від різних залежностей, зокрема засудженого. 

Зловмисник наніс лікареві 13 ударів обухом сокири-молотка по голові й тілу, а також не менше 4 ударів ножицями в шию.

Андрій Лимич помер на місці. Після цього вбивця викрав 49 тисяч 365 гривень та втік з місця події. Вже за кілька діб його затримали правоохоронці й повідомили про підозру у вчиненні особливо тяжкого  та тяжкого злочинів.

Відомо, що обвинувачений проживав на Березнівщині разом із матір'ю та братом. А до лікаря звернувся через алкогольну залежність. 

У березні 2022 року Люшину оголосили вирок та призначили покарання у вигляді 15 років ув'язнення з конфіскацією майна. 

Крім того суд задоволив цивільні позови потерпілих та ухвалив стягнути із засудженого на їх користь 1 600 000 гривень.

Цей вирок захисник обвинуваченого оскаржив до Рівненського апеляційного суду. В апеляційній скарзі увагу колегії суддів акцентував на відсутності в діях підзахисного кваліфікуючої ознаки «корисливий мотив», просив визнати Миколу Люшина винним за ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України, призначивши обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 13 років замість 15.

Позицію захисника підтримав і Микола Люшин, який вину визнав частково та зауважив, що не пам’ятає як вбивав цілителя, а коштів красти наміру не мав.

Проте Рівненський апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін. 

Тож захисник обвинуваченого оскаржив ухвалу суду апеляційної інстанції до Верховного Суду. В касаційній скарзі він просив скасувати вирок місцевого суду та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Захисник наголосив на неправильній правовій кваліфікації дій обвинуваченого як судом першої інтонації, так і апеляційного суду. І наполягав на тому, що умисел на викрадення коштів у його довірителя виник після вбивства Андрія Лимича, а відтак корисливий мотив як кваліфікуюча ознака в матеріалах відсутня, тому дії Миколи Люшина підлягають кваліфікації лише за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство)  з призначенням відповідного покарання, передбаченого санкцією цієї статті.

Колегія суддів Кримінального касаційного суду у складі Верховного Суду залишила ухвалу Рівненського апеляційного суду без змін, а касаційну скаргу захисника засудженого — без задоволення.

У той же час місцевий суд перерахував Миколі Люшину, який вчинив злочини до 20 червня 2017 року, строк утримання в слідчому ізоляторі та застосував норму "Закону Савченко", а тому ув’язнений вже через два роки вийде з в’язниці.

Читайте також