Ветеран із Рівненщини зробив перші кроки на протезах

Ветеран із Рівненщини Микола В'юк зробив перші кроки на протезі. 

Про це повдіомляє Суспільне. 

Як зазначається, чоловіку ампутували ноги після поранення 29 липня 2023 року. В Україні та Європі лікарі не наважилися братися за подвійне високе протезування. Тоді волонтери вийшли на благодійний фонд Revived Soldiers Ukraine, де погодилися допомогти ветерану.

Микола В’юк поїхав в центр протезування в Орландо у США, де 20 червня приміряв перші протези. Він також бере участь у благодійних концертах, де на аукціонах збирає гроші на протези для інших ветеранів.

— Я не знаю, як передати словами мої перші враження і відчуття. Майже 11 місяців я не стояв вертикально. І коли став, то просто розцвів. Тим більше, що в мене відразу вийшло на них стати. Тішився, як мала дитина, якій подарували омріяну іграшку...

Страху не було. Але я не уявляв, як зроблю нормальні кроки, адже в мене висока ампутація обох ніг, немає культі, кроки нема чим робити. Мої кроки можуть бути лише за рахунок тазу. І коли я побачив, що виходить іти й на високих протезах, то був дуже радий, - розповів Микола. 

Також він зазначив, що має хорошого протезиста - Роджера.

- Він - спеціаліст від Бога. Під час нашої першої зустрічі він сказав: «Щось придумаємо». І вже через декілька днів приніс для експерименту мої перші короткі протези. Він постійно щось придумує, заглиблюється в проблему. Любить пожартувати, підбадьорити. До речі, така цікава історія, що Роджер — хірург-ампутант, який згодом почав займатися протезуванням. Він — дуже крутий чоловік, - говорить ветеран. 

Попереду у чоловіка -  ще місяці тренувань. Він перебуватиме у США до кінця літа. Після повернення до України військовий займатиметься в одному з львівських реабілітаційних центрів. 

Додамо, що гроші на біонічне протезування виділила Міжнародна фармацевтична компанія. Це 56 тис доларів. Інші витрати, зокрема переліт, проживання, харчування покрив фонд Revived Soldiers Ukraine.

Читайте також: Ветеран із Рівненщини взяв у полон 10 окупантів

Читайте також