Ветеран з Дубенщини засадив лохиною пай та отримав 500 тис. грн гранту (ФОТО)

Ветеран з Дубенського району Ігор Фінюк отримав грант від держави для розвитку власної справи - ягідництва.

Про це повідомили у Дубенській РДА.

Ігор Фінюк – учасник бойових дій, захищав українські кордони у 2015-му. Демобілізувавшись із Збройних Сил України, у рідному селі Тур'я Смизької тергромади, почав займатись ягідництвом. У цьому йому допомагає син.

- Фактично через дорогу від будинку маємо велику територію колишнього колгоспу. Аби поле не пустувало, у 2019-му його було передано у власність для ведення особистого селянського господарства. – розповідає Ігор Миколайович. – Розчистили від чагарників, засадили першими саджанцями малини та лохини. Кожна з цих культур потребує особливого догляду тож одразу зайнялись встановленням системи поливу. Воду беремо з невеличкої копанки поруч поля: вона нагрівається під денним світлом і, за допомогою насосу, подається на поле. Таким чином полив здійснюємо теплою водою.

Зараз в обробітку родини Фінюків 2 га землі. Тут вирощують 6 сортів лохини, серед яких як закуплені саджанці, так і власної селекції.

- Минулого року ми із 50 сотих зібрали десь 400 кг лохини. Кущі ще молоді, найкраще плодоноситимуть десь за 2-3 роки. Їхній ресурс приблизно 60-70 років, тому на перспективу це гарна справа. – додає син Андрій. – Маємо вже своїх постійних клієнтів – здаємо ягоди в заклади харчування як на Дубенщині, так і на сусідній Кременеччині.

Дізнавшись про програму держпідтримки ветеранського бізнесу родина Фінюків звернулись до Дубенської райдержадміністрації по допомогу у написанні проєктної заявки. За грантові кошти, а це 500 тис. грн., було придбано додаткових 1200 сертифікованих саджанців лохини, дробілку, що дозволить робити свою щепу (для підсипання кущів), насос потужністю 7,5 кВт, господарські інструменти та добрива. До обробітку та збору лохини планують залучити ще 6 людей із числа місцевих жителів.

- Для чого нам їхати до Польщі, якщо ті самі ягоди ми можемо вирощувати тут, в Україні. І заробляти, будучи поруч із домом та рідними, - додає Ігор Миколайович.

Читайте також