Видалив з друзів Конора Макгрегора та ні копійки не вклав у мережі: тренер з Рівного - мільйонник на Ютубі

Нещодавно рівненський тренер з боксу Валентин Тростянчук відзначив мільйон підписників на своєму Ютуб-каналі. Свої соцмережі рівнянин наповнює контентом про тренування з боксу та самооборони. Велику аудиторію Валентин має не лише на Ютубі, а й в Інстаграмі, Тіктоці та Фейсбуці.

Боксом займається з 2002 року. Тоді студентом прийшов до спортзалу, щоб тренуватися для себе. Як професію Валентин бокс не розглядав, однак, навіть виступав на професійному рингу - задля підробітку. Наразі рівнянин працює тренером для дітей та дорослих, має свій зал на Північному.

Розвиток соцмереж розпочався з коротенького відео у Тіктоці. За ніч ролик набрав близько 200 тисяч переглядів. Це і підштовхнуло тренера до цього напрямку діяльності. Згодом товариш порадив Валентину вести канал на Ютубі, адже там є перспектива монетизації. Решта соцмереж розвивалися поступово та наповнювалися здебільшого відеоконтентом.

Основна тематика наповнення - тренування з боксу, втім, нещодавно з'явилися і ролики про самооборону. Мотивувала додати таку тему саме аудиторія каналів. На експериментальний ролик про самооборону було багато відгуків і підписники писали Валентину з проханнями продовжити викладати про це контент.

Великий приріст підписок розпочався близько 1,5-2 місяці тому. Йдеться саме про Ютуб та Інстаграм. 

"Було по 30 тисяч нових підписників в день. Деякі відео залетіли по 50-60 млн, що і стало причиною такого приросту. Це на Ютубі і в Інстаграмі. В Інстаграмі саме одне з відео залетіло на 15 млн переглядів. Це додало підписок", - розповідає Валентин Тростянчук.

Секрети великої кількості підписок блогер не розповів, щоб не допомагати конкурентам. Але анонсував, що готує курс - як успішно вести соцмережі, де і планує поділитися секретами та унікальними порадами.

Ютуб

Головним рушієм розвитку Ютуб-каналу Валентин називає регулярне наповнення.

"Головне - не зупинятися. Ютуб дуже туго йде. Дуже складно виростити з нього щось. Я сам не вірив, що на Ютубі зможу чогось досягти", - ділиться тренер.

Непростим є і етап монетизації каналу. 

"Було 4 тисячі підписників, 4 тисячі годин переглядів. Саме години переглядів дуже важко набираються. Це не рахуються шортси. Якщо глядач дивився лише 2 секунди відео, то саме ці 2 секунди і зараховуються. Там була і дата, до якої потрібно виконати ці показники. Відверто, я думав, що не пройду цей етап. Підписників я відразу набрав, а ось по годинах - було важко", - пригадує блогер.

Саме шортси, або короткі ролики на Ютубі, найбільше набирають переглядів на каналі Валентина. Їх чоловік "нарізає" з великих відео. Є у роликах підписи англійською мовою. Подібні нововведення блогер примає поступово, пробує нові шляхи розширення аудиторії.

ТікТок

Шлях Валентина у блогерстві розпочався саме з ТікТоку. Втім, цю соцмережу він всерйоз не сприймає - більше як додаткову платформу для розширення аудиторії.

На запитання, як створити відео в ТікТоці, яке "залетить" у рекомендації, тренер розповів, що гарантії немає абсолютно.

"Спочатку я думав, що розумію цю систему. Втім, далі я побачив, що ролики "вистрелюють" хаотично. Немає гарантій, що той чи інший ролик набере популярності. Хороші відео можуть не набирати переглядів, а якийсь простий ролик залетить у рекомендації", - каже блогер.

Наразі рекордну кількість переглядів у Валентина набрав коротенький ролик - це 13,8 млн.

Наголосив тренер і на нестабільності даної соцмережі, адже відео у блогерів регулярно блокуються, а канали після блоку не відновлюються.

"ТікТок - це вінегрет. Сьогодні в тебе канал може бути, а завтра його можуть заблокувати. Якісь скарги хтось подасть. Я взагалі ТікТок не розглядаю як основну платформу. Сьогодні ти там є, а завтра  - нема. Щось виклав, накидали скарг і все - блок. Блокують, до речі, без можливості відновлення. Бувало, що в мене деякі відео блокували. Причиною було те, що мені писали росіяни коментарі, я їм відписував. Пару разів відписав і вони мені на цей ж коментар скарги написали. І блокують відео", - розповів Валентин.

Хейтерів у соцмережах тренера вистачає. Пригадує, що спочатку відписував їм. Але зараз відслідковувати їх не має можливості. Інколи у всіх каналах за годину з'являється тисяча коментарів. 

На злі коментарі зараз не реагує, а хороші - коментує. Щоб заохочувати аудиторію до реакцій.

Валентин розповідає, що конкурентів та інших тренерів у мережі не відслідковує. І загалом має кілька десятків підписок на людей, які підписані на нього. Втім, інколи відзначає для себе, коли на нього підписуються відомі люди. Серед таких: Боб Сапп - легенда ММА, футболіст Євген Селезньов, відомі американські бейсболісти, Андрій Орловський - колишній чемпіон UFC, футболісти Барселони, діджеї видатні.

"Конор Макгрегор підписався, але я його видалив. Він багато алкоголю рекламує. Постійно алкоголь. Інколи сиджу, дивлюся - алкоголь, алкоголь. Навіщо воно мені", - з посмішкою каже блогер.

Поради початківцям

Вже понад півтора роки Валентин самотужки веде соцмережі. З самого початку він не вкладав у це коштів взагалі. Були лише його камера, час та навички тренування.

Для початківців Валентин радить вести соцмережі комплексно, адже так можна забезпечити рівномірний притік аудиторії. За його словами, є люди, які надають перевагу тій чи іншій мережі і на інших їх залучити не вийде. Тому для ширшого охоплення - створення максимальної кількості каналів.

Втім, краще визначати профільну платформу для публікації свого контенту, а інші використовувати як додаткові джерела підписників. Згодом людей можна буде "витягувати" на інші канали.

Також серед порад - дотримуватися тематики. Якщо головною темою каналу є спорт, то не варто додавати багато інших векторів, щоб не робити хаос.

Твердження, що блогерство потребує стартових бюджетів та постійних вливань Валентин спростовує власним досвідом. Фактично, фінансових вкладань у розвиток каналів тренер не робив, чим доводить, що можна з нуля без бюджету розкрутити свої мережі.

"Головне - бути професіоналом у своїй справі. Люди бачать, наскільки викладач компетентний. Особливо помічають недоліки ті, хто займається боксом і знає, як ті чи інші вправи робити. Якщо ви - професіонал своєї справи, то це великий плюс. Адже конкуренція велика", - зауважує блогер.

Плани на майбутнє

Попри те, що у блогінгу Валентин Тростянчук досягнув високого рівня, зупинятися не збирається. Окрім того, мережі почали приносити кошти. За його словами, якщо порівнювати заробіток від тренерства і від соцмереж, то віднедавна саме блогерство переважає.

У планах - розвивати якість картинки. Також хоче запустити власні курси. Спеціалістів Валентин вже відшукав - триває процес розробки контенту.

"Найближчі плани на майбутнє - зняти декілька курсів: заняття боксом вдома, тренування дітей - батьки як тренери, самооборона, бокс з нуля в домашніх умовах. Звісно, професіоналом так не стати, але можна напрацювати базу для подальшого розвитку. Правильне харчування для тих, хто займається спортом", - каже тренер.

Планує Валентин створити і курс щодо успішного розвитку соцмереж, де і розповість усі секрети Ютуб-, ТікТок- та Інстаграм-каналів, які пізнав сам.

Тренерство закидати не планує, але зменшити навантаження хотів би. Тому і нових учнів не набирає. Основну діяльність планує перевести у онлайн, де популяризуватиме спорт та здоровий спосіб життя.

Фото - з соцмереж Валентина Тростянчука

Читайте також