Відомо, із якої країни найчастіше імпортують товари на Рівненщину

Чверть імпорту на Рівненщині - із Польщі. Рівненська ОДА проаналізувала товарооборот між країнами та з'ясувала, що польські компанії також залежні від українського ринку.

Транспорт, пластмаси, запчастини, скло та продукти найчастіше імпортують із Польщі на Рівненщину. Частка польських товарів за 2023 рік склала більше чверті всього імпорту до області - 25,6 %. Таким чином, польські компанії не менш залежні від українського ринку, отож від блокади кордону програє економіка як України, так і Польщі, переконані в Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції РОДА.

«Польща й надалі залишається найбільшим експортером для Рівненщини. До неї ми поставляємо 24,7 % усіх товарів, - розповідає начальниця Управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції ОДА Ольга Ютовець. - Разом із тим аналіз статистичних даних показав, що за підсумками 2023 року частка імпорту з Польщі фактично дорівнювала обсягам нашого експорту до цієї країни, фактично чверть усього імпорту. Відрізняється лише товарна структура».

До Польщі з Рівненщини здебільшого експортуються вироби з дерева, скла та зерно, а імпортуються - машини, устаткування, полімерні матеріали, скло, продукти харчування.

«Попри блокаду кордону, динаміка експортних та імпортних операцій у 2023 році на Рівненщині була стабільною. Суттєвих змін не відбулося, - констатує Ольга Ютовець. - Це може свідчити про те, що підприємці області адаптуються до нових викликів та поступово змінюють логістичні маршрути - через Словаччину, Угорщину та Румунію».

Загалом торік підприємства Рівненщини здійснювали свої торговельні операції з партнерами зі 120 країн світу. Понад 85 % експорту з Рівненщини йде до країн Європи.

Тим часом Уряд України перебуває в постійній комунікації з польськими колегами для розв’язання кризи. Один із запропонованих кроків уже зроблений. Уряд Польщі визнав пункти пропуску й залізничні підходи до українського кордону об’єктами критичної інфраструктури. Уряд України ухвалив аналогічні рішення.

Також у планах - упровадження системи електронної черги аналогічної тій, яка діє в Україні.

Читайте також