Відомо про найближчі плани Центру громадського здоров`я Рівненської області

Нещодавно в Рівненській області запрацював Центр громадського здоров’я,  який об’єднав Центри профілактики та боротьби зі СНІДом, статистики та здоров’я. Він - один із найперших в Україні. На відміну від лікарень, що працюють із хворими, Центр громадського здоров'я працюватиме зі здоровим населенням та виконуватиме профілактичну функцію.

Система не реагує на тягар неінфекційних захворювань, адже 99,2% смертей у Рівненській області від серцево-судинних захворювань, діабету, онкології та респіраторних хвороб. У 2017 році загалом від таких хвороб померли 13 869 людей в області.

Основні пріоритети майбутнього Центру:

  • епідемічний нагляд за хворобами та оцінка стану здоров’я населення;
  • окреслення пріоритетів в охороні здоров’я;
  • забезпечення готовності на випадок надзвичайних подій;
  • профілактика захворювань. 

«Найближчим часом будемо оголошувати конкурс на створення сайт Центру. У планах створенняй  так званого brandbook, щоб наш напрямок упізнавався. Тут мова про логотип, емблему, колір сайту, наповнення, колір вивіски. Кольори всі розібрані партіями, намагаємося підібрати нейтральний. Також на часі оцінка закладів охорони здоров’я, які вже заключили договори з НСЗ щодо їх спроможності у наданні послуг населенню на рівні громадського здоров’я і зрозуміти, хто і які послуги зможе надавати», -  пояснила директор Центру Олена Гандзюк.

Основні завдання Центру – збереження здоров’я населення, проведення оцінки епідеміологічних ризиків, епідеміологічного нагляду та моніторингу захворювань, заходів з організації біологічної безпеки та біологічного захисту, проведення лабораторних досліджень у сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення і вжиття спеціальних заходів, спрямованих на попередження, локалізацію та ліквідацію спалахів інфекційних захворювань та епідемій, у тому числі пов’язаних з небезпечними, особливо небезпечними та новими інфекційними захворюваннями.

Для зменшення впливу неінфекційних захворювань на суспільство МОЗ планує застосувати комплексний підхід, який дасть можливість людям зробити вибір заходів, спрямованих на зміцнення їхнього здоров’я, і вимагати від органів місцевого самоврядування прийняття відповідних рішень. Для цього, насамперед, люди мають отримати знання, навички та правдиву інформацію, наприклад, про продукти, які вони споживають; повітря, яким дихають; водойми, на яких відпочивають, і послуги охорони здоров’я, які їм потрібні.

До слова, наразі Центр фінансується із обласного бюджету, з 2020 року перейде на фінансування НСЗ.ф

Читайте також