Відомо, скільки дітей усиновили на Рівненщині цьогоріч

17 вересня в Україні відзначають День усиновлення. На Рівненщині збільшується кількість охочих усиновити дитину.

Про ситуацію в області розповіли заступниця голови РОДА Людмила Шатковська та начальник Служби у справах дітей РОДА Віктор Марчук під час тематичного брифінгу.

«Цьогоріч на Рівненщині усиновлено 16 дітей. Ще відносно 9 сиріт розпочаті процеси усиновлення. Щороку в області збільшується кількість бажаючих прийняти дитину в родину. Наразі 69 кандидатів чекають на можливість стати усиновлювачами. На регіональному обліку з усиновлення нині перебуває 241 дитина», - повідомила Людмила Шатковська.

Щоб усиновити дитину, варто звернутися до Служби у справах дітей за місцем свого проживання. Далі необхідно зібрати відповідний пакет документів, пройти навчання в обласному центрі соціальних служб і після цього отримати висновок про можливість бути усиновлювачами.

Також заяву можна подати через "Дію". Із початку року жителі Рівненської області через "Дію" подали 29 заяв на консультацію з усиновлення та 3 - у кандидати з усиновлення.

«Усиновлювачами можуть бути як подружжя, так і самотня людина. Проте це має бути працездатна особа не молодша 21 року (за винятком родича дитини) та старшою за дитину не менш як на п'ятнадцять років. Переважна більшість кандидатів в усиновлювачі бажають всиновити маленьких дітей, які не мають серйозних захворювань. Але на обліку також перебувають діти старшого віку, діти з інвалідністю та сімейні групи. Тому є дуже велика потреба в кандидатах, які готові всиновити такі категорії дітей», - розповів Віктор Марчук.

На облік з усиновлення беруться діти, які мають правові підстави. Це діти-сироти, окремі категорії дітей, позбавлених батьківського піклування, і діти, батьки яких дали згоду на усиновлення. Для дітей, яких не всиновили або вони не можуть бути всиновленими, існують такі сімейні форми як опіка, піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

За словами спікерів, на теперішній час в області у 23 дитячих будинках сімейного типу виховують 160 дітей, 104 неповнолітніх проживає у 48 прийомних сім’ях і ще понад 1,3 тис. дітей - під опікою, піклуванням. Також створено 9 сімей патронатних вихователів, де виховують 19 дітей.


 

Читайте також