Відомо, скільки постраждалих від російської агресії на Рівненщині звернулися за компенсацією

Пошкоджений ФАП внаслідок падіння уламків російського безпілотника у 2022 році

Для компенсації в межах програми єВідновлення жителі Рівненщини подали 12 заяв до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок військової агресії РФ. Усі заяви стосуються пошкодженого майна.

Повідомляє Суспільне.

"Кожний ймовірний воєнний злочин збройних сил РФ несе за собою як нематеріальні, так і матеріальні збитки. Усі постраждалі мають отримати справедливу компенсацію та відновити порушені права. Кожний, у кого постраждало житло внаслідок обстрілу збройних сил РФ, може звернутись до державної програми єВідновлення, яка надає компенсацію за пошкоджене житло, а у випадку руйнування житла — житловий сертифікат. Однак досі звернутись за компенсацією не можуть власники автомобілів чи бізнесу, пошкодженого/зруйнованого внаслідок збройного конфлікту РФ проти України”, — прокоментував координатор Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Рівне (надалі УГСПЛ) Владислав Єгоров.

Громадська приймальня УГСПЛ отримала відповідь від Рівненської обласної військової адміністрації щодо ситуації з реалізацією програми єВідновлення на Рівненщині. Інформація вказана станом на 12 серпня 2024 року.

Наразі відомо, що:

  • До Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, подані 12 заяв про надання компенсації для відновлення окремих категорій об'єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації.
  • Усі 12 заяв подані за пошкоджені об'єкти нерухомого майна.
  • По шести заявах винесене позитивне рішення про призначення компенсації за пошкоджені об'єкти нерухомого майна.
  • По п'яти заявах відмовлено в наданні компенсації за пошкоджені об'єкти нерухомого майна. Зокрема, з таких причин: відкликання заяви про надання компенсації за пошкоджений об'єкт, відсутність достатньої доказової бази, самостійне відновлення об'єкту нерухомого майна.
  • Загальна сума виплат становить 650,6 тисяч гривень.