Відомо, скільки випадків хвороби Лайма зафіксували на Рівненщині за 5 місяців цього року

У Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб розповіли, які зоонозні інфекції актуальні для Рівненщини.

"На початку весни 2024 року в Рівненській області спостерігалася досить тепла погода, яка спонукала мешканців активніше проводити час на природі. Однак із настанням тепла зростає ризик зараження інфекціями, які можуть передаватися від тварини до людей. Часто тварини є лише переносниками, але наслідки у формі захворювань виявляються саме в людей", - зазначають фахівці.

Для контролю за поширенням зоонозних інфекцій працівники установи провели епізоотологічні дослідження на території Рівненщини. У травні 2024 року було взято проби кліщів у кількох місцях, зокрема в Острозькій, Дубровицькій і Рівненській ТГ. Зі 126 зібраних зразків 26 проб виявилися позитивними, що свідчить про високий ризик передачі кліщового бореліозу в цьому регіоні. За перші 5 місяців року в області зафіксовано 29 випадків захворювання на хворобу Лайма, що на рівні минулого року за аналогічний період.

Також були виявлені збудники лептоспірозу, ієрсиніозу та псевдотуберкульозу в навколишньому середовищі, що підвищує ризики під час активного відпочинку на природі. Із початку року були зареєстровані 10 випадків ієрсиніозу.

"Цікавим є досвідом закордонних колег щодо постійного моніторингу довкілля на збудники особливо небезпечних інфекцій. У 2022 році Департамент охорони здоров’я штату та округ Колумбія повідомили CDC (США) про понад 63 000 випадків хвороби Лайма. Це число відображає випадки, зареєстровані за допомогою рутинного національного епіднагляду навколишнього середовища, і є ефективним способом відстеження подібних захворювань органами охорони здоров’я США. Це допомогло вчасно діагностувати та пролікувати хворобу Лайма приблизно 746 000 людям у Сполучених Штатах за 2023 рік", - розповідають у Рівненському облцентрі контролю та профілактики хвороб.

Рівненський ОЦКПХ і надалі продовжує моніторинг навколишнього середовища, аби ефективно оцінювати потенційні ризики трансмісії збудників особливо небезпечних інфекцій до людей.

Читайте також