Відомо, у яких водоймах на Сарненщині виявили кишкову паличку та яйця глистів

Якість води водойм залежить від багатьох чинників - рівня води у водоймі, погоди, кількості опадів, потрапляння різного роду забруднювачів тощо.

Тож фахівці Сарненського районного відділу ДУ "Рівненський ОЦКПХ МОЗ" продовжують досліджувати якість води водойм, які користуються попитом серед населення Сарненського району в якості місць для відпочинку.

У червні 2024р. проведено  відбір та дослідження  зразків води р. Случ м.Сарни вул.Набережна зона відпочинку; озера Селянське  м.Сарни, кар’єру  Орлівський с.Орлівка, р. Горинь селище Степань, р. Горинь м.Дубровиця, р. Льва урочище Старики с.Старики. Дослідження проводились за мікробіологічними, санітарно-хімічними, паразитологічними показниками.

За результатами досліджень встановлено, що станом на 28.06.2024р. вода:

  • р. Льва урочище Старики с.Старики, р. Горинь в межах  м.Дубровиця відповідають нормативним вимогам за всіма дослідженими показниками;
  • р. Горинь  в межах селища Степань не відповідає вимогам  за мікробіологічними показниками (кількість лактозопозитивних кишкових паличок перевищує у 1,3 раза) та збільшеним у 2 рази біохімічним споживанням кисню;
  • у р. Случ в межах  м.Сарни  біохімічне споживання кисню збільшене у 1,1 раза;
  • у кар’єрі Орлівському біохімічне споживання кисню збільшене у 2,5 раза;  
  • в озері Селянське виявлено яйця гельмінтів аскарид.

"Нагадуємо, що купатись у водоймах, де якість води не відповідає вимогам гігієнічних нормативів, а також у місцях, які не визначені місцевими органами влади та не обладнані для купання людей небезпечно для здоров'я та життя", - зазначають фахівці.

Читайте також