Відпочинок із комфортом: як вибрати якісні та зручні м’які меблі

Крісла та дивани служать для відпочинку господарів і гостей оселі. Їх можна розмітити в будь-якій кімнаті: вітальні, спальні або дитячій, і навіть у передпокої. М'які меблі повинні найперше забезпечувати комфорт. Для цього вони мають бути:

  • зручними;
  • гігієнічними;
  • практичними.

Усі ці властивості мають крісла та дивани на замовлення, виготовлені за типовим чи індивідуальним проєктом. До того ж замовник може коригувати дизайн та вибирати матеріали, щоб вкластися в запланований бюджет.

Складові зручного дивана

Каркас — цю деталь виготовляють із натурального дерева, дерев'яних плит або їхнього поєднання. Метал застосовують рідше, оскільки це значно збільшує не лише міцність, а й вартість виробу. Також можна замовити безкаркасні м'які меблі, що стають усе більш популярними.

Каркас забезпечує міцність, обшивка — привабливий зовнішній вигляд, але м'якими меблі робить саме наповнювач. Найчастіше використовують синтетичні матеріали — поролон, поліуретан та синтепон. Останнім часом переважають недорогі та довговічні латекс і холлофайбер. У деяких м'яких меблях, окрім наповнювача, всередині можуть бути розташовані пружини.

Обшивка. Якщо для офісних диванів і крісел краще підійде шкіряна поверхня, то м'які меблі для дому створять затишну атмосферу, якщо матимуть текстильне покриття. Воно менш довговічне і вимогливіше в догляді. Але проблему можуть вирішити знімні чохли, які можна прати. Додаткову міцність текстильних покриттів забезпечує просочення тефлоном. Однак за асортиментом кольорів, фактур та тактильними відчуттями тканина значно перевершує шкіру.

Різновиди оббивних тканин

Текстиль для м’яких меблів виготовляють на ткацьких верстатах традиційним способом переплетення поперечних та поздовжніх ниток. Він має бути достатньо щільним, але гнучким. Є декілька матеріалів, оптимальних для оббивки диванів та крісел.

Велюр — ворсиста м'яка тканина, що нагадує оксамит. Завдяки такій структурі матеріал:

  • розкішно виглядає;
  • має необхідну міцність;
  • стійкий до забруднень;
  • легко очищується за допомогою порохотягу.

Але його вартість значно приємніша за ціну оксамиту.

Жакард — тканина складного плетіння, що виготовляється з натуральних або штучних волокон, а також їхніх комбінацій. Технологія виробництва дає практично необмежені можливості для створення різних кольорів та малюнків. Жакард відрізняється високою щільністю та, відповідно, міцністю. Сучасні різновиди цієї тканини відмінно підходять як оббивка для меблів. Наприклад, скотчгард — оброблений жиро-, пило- і водовідштовхувальним просоченням. А стрейч-жакард є еластичним та повітропроникним матеріалом.

Штучна замша — тканина, на вигляд ідентична натуральній. Сучасні технології дозволили створити матеріал, який тривалий час зберігає привабливий зовнішній вигляд без потертостей і ділянок, що лисніють, втрати кольору. Спеціальне просочення надає штучній замші здатність відштовхувати бруд.

Мікрофібра — сучасний матеріал із бавовни або поліестеру. Свою назву тканина отримала через мікроскопічний діаметр ниток, що надає їй такі корисні властивості, як зносостійкість, непроникність для різних забруднювальних речовин і вологи, а також легкість очищення.

Шеніл — особливість тканини полягає в тому, що одна або кілька ниток у структурі є ворсистими. У результаті такого поєднання виходить міцне, практично нерозтяжне, пухнасте полотно, що не скочується.

Навіть замовлення м'яких меблів має бути максимально комфортним. Щоб м'які меблі задовольняли потреби та служили багато років, не втрачаючи своїх якостей та вигляду, бажано вибирати досвідчених виробників із гарною репутацією.