Відпочинок у масці: куди відправляться рівняни цього літа?

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Віднедавна українці знову можуть подорожувати. Щоправда далеко не у всі країни та з низкою карантинних обмежень. Традиційно мешканців області цікавлять Туреччина та Єгипет, куди у попередні роки літав чартер з Рівного. Обидві країни відкрили свої кордони для наших співвітчизників, однак полетіти на відпочинок наразі можна лише з найбільших міст України. Крім цього, туроператори обережно нарощують частоту рейсів.

– Ті, хто літали раніше, зараз практично всі відновлюють польотні програми до Туреччини. Частота рейсів тільки зменшилася. Якщо раніше у кожного туроператора був свій чартер і не один, то зараз літають ті, хто має свій авіапарк. Буде збільшуватись попит – вони знову будуть ставити всі свої чартери, – розповідає голова ГО «Асоціація лідерів туристичних агенств» Жанна Бондар.

У готелях Туреччини підготувалися до роботи у «коронавірусний час» та намагаються швидко нарощувати втрачені через пандемію кошти та статус. На українців тут роблять особливу ставку. Окрім внутрішніх рейсів, аеропорт Анталії приймає літаки лише з трьох країн, у тому числі України.

Приймаюча сторона потурбувалася про безпеку туристів. У кожному готелі проводяться заходи дезинфекції, персонал слідкує за дотриманням дистанції, номери заповнюються лише наполовину. Перед подорожжю українцям варто запастися страховим полісом, який у разі потреби зможе покрити витрати на лікування.

– Незручності лише в тому, що маски потрібні в літаку, аеропорту. Довша процедура проходження митного контролю. Якщо раніше за дві години можна було приїхати в аеропорт, швиденько все зробити, то зараз бажано за години 4 приїжджати. На пляжі – соціальна дистанція між лежаками. У ресторанах шведський стіл є, але офіціант подає все сам. Всюди стоять санітайзери, увесь персонал в масках, – говорить представниця турагенства.

Ціни на відпочинок у Туреччині зросли передусім на недорогий сегмент, який користується попитом. Наприклад у тризіркових готелях. У турагенствах прогнозують, що очікувати на суттєве зниження цін найближчим часом не варто. Відчутне здешевлення туристи можуть відчути не раніше жовтня, коли пік сезону пройде.

Що ж до Єгипту, то по прильоту з Хургади або Шарм-ель-Шейху, українцям доведеться пройти обов’язкову двотижневу самоізоляцію та ПЛР-тест на наявність коронавірусної інфекції. У зв’язку з цим, частина туроператорів скорочує польотні програми до Єгипту, оскільки нововведення вплинуло на бажання туристів відвідувати цю країну та скоротило попит.

Для відвідин українських туристів наразі відкриті 23 країни. Днями усі обмеження зняла Чорногорія. Серед інших популярних морських напрямків відкриті Албанія та Хорватія. З обмеженнями українці можуть відвідати США, Мексику, місто Дубай в Об’єднаних Арабських Еміратах, а також низку країн, які не мають виходу до моря, або не користуються популярністю у відпочивальників.

Керуюча ГО «АЛТА» Жанна Бондар розповідає, що рівняни потроху та з обережністю починають цікавитися варіантами відпочинку. У зв’язку з незрозумілою для багатьох ситуацією на кордоні, чимало людей надають перевагу відпочинку на українських курортах. Однак розраховувати на те, що вдасться зекономити на якісному відпочинку в Україні не доводиться, говорить представниця турагенства.

– В Україні є досить гарні готелі з хорошим сервісом та інфраструктурою, але відповідно там і ціна інша. Ще років 15 тому до Туреччини та Єгипту літали в основному Київ, Харків і Дніпро. Західна частина їздила переважно в Ялту, Коктебель, Одесу та Херсон. Останні три роки Рівне та менші міста почали активно обирати відпочинок за кордоном. Це пов’язане з доступністю, з економічним зростанням населення, – зазначає жінка.

У турагенствах сподіваються, що пік коронавірусу вже позаду, а люди потроху адаптуються до життя та відпочинку у посткарантинних реаліях. Період простою для багатьох став кризовим моментом, однак відкрив нові можливості. Зокрема, дав поштовх до розвитку внутрішнього туризму у період закритих кордонів та аеропортів.