Відтепер на Рівненщині працюватиме центр органіки (ФОТО)

Органічним виробництвом продукції займається здолбунівське підприємство «Екогармонія». Власники – Костики Наталія та Анатолій – вирощують органічні сільгоспкультури. При цьому не застосовують ні хімікатів, ні пестицидів. З борошна випікають екологічно чистий хліб. 

Родина господарників разом з іншими аграріями завітали на відкриття Регіонального консультаційно-освітнього центру. Він працюватиме в Рівному у Національному університеті водного господарства та природокористування.

Відкриття відбулося в рамках реалізації проекту «Формування підприємницького середовища для органічного виробництва ягідних культур в трансграничних районах України і Білорусії».

«Центр з органіки має на меті створити бізнес середовище задля розвитку органічного ягідництва. Тут аграрна спільнота навчатиметься та  налагоджуватиме бізнес-контакти. Це має стати поштовхом для розвитку органічного ягідництва та економіки краю в цілому», - розповідає професор НУВГП та керівник гранту Петро Скрипчук.

У відкритті Центру взяла участь заступниця Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

«Україна має всі передумови для того, щоб найближчим часом стати «органічним хабом» Європи і світу. Втім для цього необхідно напрацювати повноцінні й прозорі «правила» для роботи всіх операторів органічного ринку. Адже нині слова «еко», «біо» та «чистий продукт» не завжди гарантують якісний органічний продукт», - каже Ольга Трофімцева.

Щодо органічного ягідництва, то заступниця Міністра відзначила перспективність та прибутковість цієї галузі. А створення Центру може стати «драйвером» органічного виробництва на Рівненщині.

«Центр дозволить аграріям задуматися над диверсифікацією свого виробництва – розширенням видів діяльності. Адже вирощувати можна не тільки пшеницю чи ячмінь, а й ягоди. Аби це було ефективно, можна об’єднуватися в кооперативи. В такому випадку підприємства матимуть перспективу вийти не тільки на внутрішнього споживача, а й на зовнішні ринки», - пояснює Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Уряд запускає програму підтримки садівництва, ягідництва, заготівлі молока та м’яса, будівництво овоче- та фруктосховищ на умовах співфінансування проектів. 70% витрат на придбання обладнання  компенсує держава.

Загалом цього року на підтримку АПК передбачено 6,3 мільярди гривень.

Також заступниця Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева відвідала ТОВ «Ріттер Біо Агро», що знаходиться у Гощанському районі. Діяльність підприємства спрямована на вирощування органічних культур  пшениці, гречки, вівса, кукурудзи на зерно, сої, ріпаку, гірчиці, соняшнику, насіння льону, чечевиці, малини, полуниці – та їх експортуваннія у країни Європейського Союзу. Торік загальний обсяг експорту склав понад 5,1 мільйонів євро.

Читайте також