Відтепер за крадіжку авто будуть карати не штрафом, а в`язницею

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортним засобом», який Верховна Рада ухвалила третього вересня 2020 року.

Як повідомляють у Національній поліції України, відтепер за крадіжку автомобіля не передбачено покарання у вигляді штрафу – такі дії караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Відтепер запобіжнии? захід у вигляді застави буде обчислюватися виходячи з вартості викраденого автомобіля. Зокрема, за крадіжку із використанням електронних пристроїв автомобіля вартістю від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян порушникові загрожуватиме від 5 до 8 років тюрми із конфіскацією майна.

Такі самі дії, вчинені організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого у 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Читайте також