Вікна, провітрювання, графік обігріву: фахівець з Рівного радить, як зберегти тепло у квартирі

Електрообігрівачі — за графіком, промивання батарей та за можливості — заміна старих вікон. Такі поради зі збереження тепла в будинку дає керівник Центру енергоефективності НУВГП Володимир Довбенко. Він додає: у холодну пору року можна обігрітися не лише дороговартісними обігрівачами, а і бюджетними варіантами, а інколи і безплатними.

Повідомляє Суспільне.

Пенсіонерка Ольга Козакова розповідає: у холодну пору року температура у її помешканні зазвичай становить 17-18 градусів. Тож взимку намагається одягатися тепліше і не відкривати кватирку.

"Звичайно, до зими готуємось, бо ж як тепло, то й затишно тоді для кожної людини в хаті. Стараємось і кватирки закрити, й вікна щоб були закриті. Ні, під вікна ніколи нічого не підкладаємо, а одягаємось звичайно тепліше", — каже рівнянка.

Значна частина тепла втрачається саме через вікна, — розповідає керівник Центру енергоефективності НУВГП Володимир Довбенко.

"Якщо воно старе, не енергоефективне, дерев'яне, є великі щілини, через які відбуваються продухи — забирається тепло із квартири, приміщення. Потрібно загерметизувати таке вікно стрічками, якимись плівками", — каже фахівець.

Володимир Довбенко розповідає, що власники, які мають можливість замінити вікна, повинні звернути увагу на його надійність, а потому — на правильне встановлення.

"Мати мінімальну ширину — 70 міліметрів, п'ятикамерний профіль. Мати двокамерний склопакет, усередині заповнений аргоном", — додає фахівець.

Усі заходи можна поділити на маловитратні, які доступні кожному та багатовитратні, які спільними зусиллями можуть зробити ОСББ чи управлінська компанія. Наприклад, для того, аби батареї обігрівали кімнату краще, потрібно прочистити їх з середини та не заставляти меблями, елементами декору. Перше буде ефективним лише коли це зроблять одночасно усі мешканці будинку.

"Ми маємо таку ключову проблему: тепло надходить до будівлі, але воно гріє неопалювальні приміщення, тобто горища, підвали, де не ізольовані трубопроводи. Їх треба заізолювати. Це вже стосується не мешканців, а управлінських компаній, які займаються цим багатоквартирним будинком", — додає Володимир Довбенко.

Не менш важливим є безпечне використання електричних обігрівачів.

"Започаткувати графік використання цих опалювальних приладів. Наприклад, перший, третій, п'ятий поверхи — з такої години до такої гріється. Другий, четвертий, шостий і так далі — гріються у інші години, щоб не було перенавантаження такої мережі", — пояснює фахівець.

Власникам пластикових вікон він радить провітрювати кімнати, відкриваючи вікно повністю на декілька хвилин, а не у режимі провітрювання на довший час. Так кімната не встигне охолодитися і водночас наповниться свіжим повітрям.