Вину не довели: у суді закрили справу про "п`яне" кермування заступника мера Костополя

У Костопільському районному суді 22 грудня 2022 року розглянули справу щодо обвинувачення заступника міського голови Костополя Андрія Ткачука у кермуванні автомобілем у стані сп'яніння.

Нагадаємо, 19 липня цього року близько опівночі патрульні зупинили у Костополі автомобіль марки "Тойота", за кермом якого був заступник мера Костополя Андрій Ткачук. Як повідомляли тоді у пресслужбі патрульної поліції Рівненщини, у 36-річного водія виявили ознаки алкогольного сп'яніння, але від перевірки він відмовився. Згідно чинного законодавства, на керманича склали протокол за керування у стані сп'яніння – це передбачено процедурою, якщо кермувальник не хоче проходити освідування.

У адмінпротоколі інспектори зазначили, що у водія були присутні ознаки сп'яніння: запах алкоголю з порожнини рота, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя. Від освідування він відмовився у присутності двох свідків.

На судове засідання обвинувачений не з'явився.

У суді адвокат Ткачука Валенин Дупак заявив клопотання про закриття провадження у справі. За його словами, підсудний погодився на пропозицію патрульних пройти освідування, однак, поліцейські з невідомих причин такий огляд на місці зупинки транспортного засобу тривалий час не проводили, а тому у водія виникла до них недовіра. У зв`язку з цим, коли після тривалого часу патрульні знову запропонували пройти тест на стан алкогольного сп`яніння на місці, він відмовився.

Водночас, за твердженням захисника, проходити огляд на стан алкогольного сп`яніння в установі охорони здоров`я керманичу не пропонували і він від такого огляду не відмовлявся.

"Одразу пiсля того як працiвники полiцiї вiдпустили ОСОБА_1, вiн поїхав до КП Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення для проведення медичного огляду на стан алкогольного, сп`яніння, де ознак сп`яніння у нього не було виявлено", - йдеться у постанові суду.

У постанові вказано, що у суді продемонстрували відеозапис, який підтверджує, що водію пропонували пройти огляд за допомогою "Драгера" на стан сп'яніння. Це підтвердили і свідки. 

"Проте, відповідно до п. 6 Порядку цей акт ще не дає поліцейському права на складання протоколу про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП, а лише є підставою для направлення водія для огляду в заклади охорони здоров`я. Відмова водія пройти огляд на стан алкогольного сп`яніння на місці зупинки транспортного засобу не містить складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП і не тягне за собою відповідальності", - йдеться у постанові.

Патрульні стверджують, що керманича направляли до Костопільської центральної лікарні для проходження огляду. Однак, у суді дане направлення не підтверджене жодними доказами. Відео з нагрудних камер правоохоронців, де було б записано дане направлення, також не надали. 

У суді встановлено, що долучене до матеріалів справи направлення на освідування у лікарню було виготовлене пізніше і "додане, щоб створити видимість дотримання передбаченого законодавством порядку проведення огляду на стан алкогольного сп`яніння".

Також суддя Петро Олійник зазначив, що, згідно законодавства, відеозаписи з нагрудних камер, які надаються суду, мають бути безперервними. Натомість, у матеріалах справи наявні десять відео спілкування з водієм різних проміжків часу. 

Згідно постанови суду, справу відносно заступника мера Костополя за ч.1 ст. 130 КУпАП було закрито за відсутністю в його діях складу зазначеного адмінправопорушення.

Читайте також