Вину не визнав: батько п`ятьох дітей із Сарненщини "відсидить" 7 років за смертельне побиття дружини

41-річний мешканець Сарненщини, якого визнали винним у смертельному побитті дружини та присудили 7 років ув'язнення, намагався оскаржити вирок у апеляційному суді. 

Про це повідомляє пресслужба Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається, багатодітна родина проживає в одному з сіл Сарненського району. Ближче півночі 23 червня 2018 року мати обвинуваченого зателефонувала до «швидкої» і повідомила, що її невістка лежить непритомна. Медики госпіталізували потерпілу. На тілі жінки були сліди побоїв. 1 липня внаслідок внутрішньочерепної травми 34-річна багатодітна мати померла. Найменшій їхній дитині на той час було 4 роки.

У ході досудового розслідування з’ясувалося, що між подружжям, яке зловживало спиртними напоями, нерідко виникали сварки, деякі з них закінчувалися бійками. Обвинувачений їздив на заробітки до республіки Білорусь і напередодні, 22 червня 2018 року, також збирав речі, аби з товаришем за день-два вирушати на роботу до сусідньої держави.

Обвинувачений вживав спиртні напої вже зранку, а близько 20-30 між подружжям виникла чергова сварка, під час якої Сергій Д. завдав дружині не менше п’яти ударів кулаками в голову. Після цього знову пішов до місцевого бару. Наступного дня свекруха виявила непритомну невістку й викликала «швидку». Не приходячи до свідомості, потерпіла через 9 днів у лікарні померла.

10 жовтня 2022 року Сарненський районний суд проголосив вирок, згідно з яким Сергія Д. визнано винним у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілої, та призначив покарання — 7 років у в’язниці.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, до Рівненського апеляційного суду надійшло чотири апеляційні скарги: від обвинуваченого, його захисника, старшої доньки, яка має статус потерпілої, та її законної представниці — матері обвинуваченого. Обвинувачений та захисник просили вирок місцевого суду скасувати у зв’язку з не встановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпності можливості їх отримати. 19-річна донька та матір обвинуваченого переконували суд в необхідності вирок місцевого суду скасувати, а кримінальне провадження повернути на новий судовий розгляд, оскільки в матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували вину Сергія Д. у нанесенні дружині смертельних побоїв, які, на думку доньки та матері, міг завдати товариш обвинуваченого, котрий того вечора був вдома та ночував у будинку Д., а вдосвіта терміново виїхав до Білорусі. А також зазначили про допущення судом істотних порушень вимог Кримінального процесуального кодексу України, зокрема, їх прав, як учасників кримінального провадження.

Проти задоволення апеляційних скарг виступила прокурор, яка під час виступу наголосила, що обвинувачений не має постійного заробітку та продовжує зловживати спиртними напоями, тому п’ятеро його дітей проживають з бабусею. Між Сергієм Д. та нині покійною дружиною часто виникали сварки, які завершувалися бійками. Допитати товариша обвинуваченого, який нібито міг побити жінку, неможливо, оскільки він помер. Тому просила вирок місцевого суду залишити без змін, а апеляційні скарги відхилити, оскільки вина чоловіка доведена зібраними у кримінальному провадженні доказами.

Рівненський апеляційний суд залишив вирок місцевого суду без змін, відхиливши апеляційні скарги обвинуваченого, його захисника, потерпілої та законної представниці потерпілої. Оскільки суд першої інстанції не обрав обвинуваченому запобіжний захід, а вирок набрав законної сили, під варту його візьмуть після отримання виконавчою службою виконавчого листа, котрий є обов’язковим до виконання.

Читайте також