Вистачить на 10 років: у Рівному вирішили питання із браком місць на кладовищі «Нове»

Фото з відкритих джерел, ілюстративне фото.

Рівненське кладовище «Нове» збільшать на 12 гектарів. Це дозволить на десяток років забути про брак місць для поховання.

«Нове» ввели в експлуатацію у 1972-му році, а востаннє суттєво розширяли у 2016-му році. Донині залишилось небагато вільних місць, адже щомісяця тут хоронять від 150 до 330 людей, відповідно в період пандемії ця цифра дещо зросла.

Тож керівництво міста взялось шукати шляхи вирішення цієї проблеми.

«Ми розпочали роботу щодо пошуку території за рахунок прилеглих до кладовища ділянок. Всі вони знаходяться у власності людей, тому ми впродовж декількох місяців вели інтенсивні перемовини з власниками і досягли результатів. Зараз процес домовленостей, перемовин ще триває, але він вже практично підходить до завершення. Є розуміння людей, які є власниками земельних ділянок, вони готові передати їх у власність міста. Це буде зроблено в форматі обміну», - зазначив міський голова Рівного Олександр Третяк.



Власник земельної ділянки у 8 га Антон пояснив, що розуміє важливість збільшення території кладовища, тож пішов на зустріч міській владі. Натомість йому та власникам інших ділянок місто надасть землю безпосередньо у обласному центрі. Вийде свого роду обмін.

«Ми розуміємо, що треба шукати компроміси. Адже розширення кладовища питання надзвичайно важливе для громади міста. У мене були плани на її використання, але я розумію, що в такій ситуації треба допомогти місту, звісно я наврядчи зможу розраховувати на рівноцінну по площі земельну ділянку, але до компромісу готовий », - розповів пан Антон.

Нині фахівці підбирають ділянки, які можна запропонувати на обмін. Це питання планують розглянути вже на одній з найближчих сесії Рівнеради. Про це повідомив секретар міської ради Віктор Шакирзян.

«Думаю, на найближчій сесії вже розглянемо це питання. Кожен депутат розуміє, на стільки це важливо, тож, вважаю, підтримають рішення. Питання розширення міських кладовищ було і залишається досить гострим для нашої громади. Радий, що вдалося напрацювати варіанти рішень, які дозволять розширити площу міського кладовища «Нове» за рахунок земельних ділянок поряд», - сказав секретар Рівнеради.

Міська влада не планує зупинятись на досягнутому і збирається шукати можливості для розширення і інших кладовищ, зокрема, в районі Басів кута та в Тинному.

Читайте також