Внутрішньопартійний конфлікт на Рівненщині: чому Радикальна партія хоче відкликати двох своїх депутатів?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

У неділю, 7 жовтня, в Рівному, в Міському будинку культури відбулися збори виборців "Радикальної партії Олега Ляшка". Саме тут вирішили відкликати з депутатів Рівненської обласної ради Андрія Сайчука та Володимира Ковальчука. Невдовзі розпочнуть збір підписів. Сьогодні ж Рівненська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка зробила офіційну заяву з цього приводу:

Прикро, але ми змушені визнати, що двоє депутатів Рівненської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук, не дотримались своїх передвиборчих обіцянок, зрадили принципи нашої політичної сили, а значить зрадили і виборців, які віддали за них свої голоси.

В зв’язку з цим, 7 жовтня відбулися збори виборців Рівненщини, у яких взяли участь 622 представники з Рівного та всіх районів Рівненської області. На зборах громадяни вирішила ініціювати відкликання Ковальчука та Сайчука за народною ініціативою, і вже найближчим часом розпочнеться збір підписів за позбавлення їх статусу депутатів Рівненської обласної ради.

Не бажаючи розлучатись із мандатами, і замість того, щоб хоча б на останок повестись гідно, Ковальчук і Сайчук вирішили вдавати із себе жертв. Для цього вони не погидували залучити «журналістів», і почали готуватись до брудної інформаційної кампанії проти Радикальної партії Олега Ляшка, керівництва її обласного осередку, районних організацій, а також депутатів
фракції РПЛ у Верховній Раді.  Але на двох слабаків чекає велике розчарування, адже цей крок відчаю жодним чином не покращить їх становища. Брехня і наклеп розвіються, як дим за вітром. А от відкликання з посад депутатів обласної ради – це жорстка і неминуча реальність.

Крім того, депутата-радикала міської ради Володимира Кудріна також не пустили на ці збори. Тобто, пускали не всіх членів партії.  Нагадаємо, у вересні Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук написали заяви про вихід з Радикальної партії Олега Ляшка та з фракції Радикальної партії в Рівненській обласній раді. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав Ковальчук:

Наш вчинок аргументуємо тим, що у керівництві Рівненської обласної організації РПЛ є люди, далекі від відстоювання інтересів виборців, бажання об’єднати команду та відстоювати інтереси її членів. Навпаки – вони лише задовольняють власні амбіції та тішать свою завищену самооцінку. Але, погодьтеся, з тими, хто перебуває в одній команді та працює пліч-о-пліч, потрібно залишатися людьми в будь-якій життєвій ситуації.
Переконливо заявляємо своїм виборцям та землякам, що і надалі активно займатимемося політикою та будемо відстоювати інтереси наших земляків.
Від завтра плануємо формувати в області власну команду людей, котрим по-справжньому не байдужа доля міста та області, які хочуть працювати задля розвитку рідного краю. Саме такі, ініціативні небайдужі та чесні люди нам дуже потрібні, аби діяти ефективно і плідно працювати. Таких людей ми чекаємо – пишіть нам та телефонуйте!, - написав депутат. 

На позачерговій сесії облради, 5 жовтня, голова Олександр Данильчук офіційно повідомив, що ці обранці вийшли з Радикальної партії Олега Ляшка та з фракції Радикальної партії в Рівненській обласній раді.  У коментарі "РВ" Володимир Ковальчук назвав ці події "шабашем":

Володимир Ковальчук, депутат Рівненської облради:

— Виборців своїх та Андрія Сайчука, мешканців Здолбунівського і Корецького районів, я на тих зборах не бачив. Людей звозили автобусами і платили їм по 200 грн. Також голова Рівненської ОДА дав вказівку головам РДА, щоб звезли по 15-20 людей. Муляренку потрібна коаліція, якої вже немає в обласній раді. Він хоче, замінивши нас, укріпити своє становище, тому і допомагає радикалам. Але після цього йому хіба треба членський квиток Радикальної партії видати. Про його вказівку мені повідомили люди з районів, телефонували і казали, що змушували їхати вчителів, медиків. Біля МБК бачили навіть голову Сарненської РДА.

З Андрієм ми прийшли на той шабаш. Хотіли почути думки, побачити, хто зібрався, самим виступити. Але на вході стояло 20 бандюганів. Керував процесом Сергій Свисталюк, перший заступник голови облради, який за законом не має права втручатися у збори виборців. Він мене відштовхував від дверей і не давав зайти до МБК. На п.Свисталюка писатиму заяву у поліцію про перешкоджання моїй депутатській діяльності.

Не знаю, за що голосували на зборах, але сам процес був нелегітимним. Не сумніваюся, що вони це продовжать. Але ми з Андрієм Сайчуком будемо боротися — у межах закону. З Радикальної партії до мене з вимогою скласти мандат не зверталися.

Сергій Свисталюк, перший заступник голови Рівненської облради:

— Збори були ініційовані не Радикальною партією, а ініціативною групою виборців Рівненської області, якою керує Андрій Білий. Я підтримую виборців і буду їх підтримувати, але як виборець. Ковальчук неправильно сприйняв мої слова: я заявляв, що у зал зайдуть всі, коли закінчиться процес реєстрації членів ініціативної групи, бо у холі було дуже багато людей. Ніхто не забороняв пройти. Грошей виборцям ніхто не платив, вони добиралися до Рівного за власний кошт. Думаю, процедура відкликання буде завершена успішно.

Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА:

— Це чергова абсурдна заява Ковальчука, що не відповідає дійсності. Думаю, ці видумки є нічим іншим як спробою депутатів використати ганебну і неприємну для них ситуацію на свою користь. Зрозуміло ж, що питання депутатства, як і відкликання, — перш за все є справою самої Радикальної партії, від якої вони були обрані, і виборців, які раніше за них голосували.

Оксана Лозова, керівниця фракції Радикальної партії у Рівненській облраді:

— На зборах, організаторами яких стали самі виборці, було понад 600 людей з різних районів. Більшість була не членами Радикальної партії, хоча вони теж є виборцями, а тому мали право взяти участь у цих зборах. Вибори до облради у 2015 році були за багатомандатними виборчими округами, тобто кандидати йшли від політичних сил, а не самостійно.

За кілька років Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук, мабуть, зрозуміли, що хочуть по-іншому будувати свою політичну кар’єру. І це нормально. Але, як на мене, якщо виходиш з фракції і партії, то маєш скласти мандат. Ми неодноразово розмовляли з Сайчуком, він казав, що, може, пізніше і складе мандат. Але це як у дитячому садку.

Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук систематично не дотримувалися статуту партії та не виконували рішення фракції, голосуючи по-іншому. Запротокольовано кнопкодавство Андрія Сайчука. Ми до останнього намагалися їх переконати, але вони написали заяви на вихід з фракції. Це їхній вибір, бажаю їм всього найкращого, але з нами їм не по дорозі. Знаю, що вони говорили з іншими депутатами про вихід з фракції, але отримали відповідь: «Ні».

Читайте також