Волонтери вимагають фінансового звітування: у Рівному не вщухає конфлікт довкола стерилізаційного центру

Фото - UA: Рівне

У Рівному не вщухає конфлікт щодо стерилізаційного центру та роботи його керівниці Наталії Ющук. Відтак, була створена депутатська комісія, яка має проаналізувати та надати конструктивні пропозиції щодо покращення роботи СЦ.

Невдоволені робою Наталії Ющук зоозахисники, які стверджують, що у центрі жорстоко поводяться із тваринами та не ведеться облік коштів.

«У нас дуже великі претензії. Вже півроку у стерилізаційному центрі безлад, в стерилізаційному центрі гинуть тварини, в стерилізаційному центрі немає жодного обліку. Ми не можемо добитися від комунального підприємства звітності по грошових коштах бюджетних, ми не можемо добитися обліку стерилізаційних тварин, відповідно, перевірити цільове використання цих коштів теж не виявляється можливим. Це недопуск волонтерів до стерилізаційного центру, хоча цей заклад має бути відкритим, бо там дуже багато підопічних тварин. Це ігнорування обов’язками керівника центру, абсолютне ігнорування, це факти жорстокого поводження з тваринами, це ненадання медичної допомоги тваринам. У цьому всьому, я вважаю, по-перше, винен керівник підрозділу і КАТП 1728, яке покриває бездіяльність керівника свого підрозділу, і винне управління житлово-комунального господарства, яке є розпорядником бюджетних коштів», - заявила представниця ГО «Зооварта» Світлана Сидоренко.

Ситуацію щодо ненадання медичної допомоги у центрі підтвердила зоозахисниця Іннеса Шишкіна, яка нещодавно забирала з центру собаку із рваними ранами та лікувала за власний кошт. Про це волонтерка повідомляла на своїй сторінці у Фейсбук:

"Завдяки наданому відео від волонтера, якого на той час ще пускали на територію, стало відомо про жахливий стан тварини... Сквозні рани морди в декількох місцях, вона не могла їсти і невідомо скільки часу ще б протягнула там... Завдяки оперативним діям Степан Цип'ящук та спеціалістам з ветклініки«Бобік», зокрема Володимир Мельник, вдалось зашити та пролікувати нещасну тварину..."

У 2018 році на утримання стерилізаційного центру з бюджету міста було виділено близько 709 тисяч гривень. Їх використання прокоментував начальник КАТП 1728 Ростислав Кралюк. Зазначимо, що саме при цьому комунальному підприємстві працює стерилізаційний центр.

«Щодо структури оцих коштів, які нам виділяються. Структура цих коштів наступна: заробітна плата, сплата комунальних платежів, придбання продуктів харчування, придбання інвентаря для відлову. Крім того у 2018 році було додатково виділено 158 тисяч за рахунок міського бюджету, на які були придбані будки для собак, і за кошти громадського бюджету було виділено 63,5 тисячі для стерилізації котів. Окрім виділення оцих коштів у нас є благодійна допомога, яку нам надають, наприклад, підприємства, які пов’язані з виробництвом харчових продуктів, є цехи, які дають нам кості, є магазини, які дають нам продукти, термін зберігання яких вже закінчився.»

Через незадоволення роботою керівниці стерилізаційного центру була створена петиція про ініціювання громадських слухань щодо звільнення Наталії Ющук з цієї посади. Трохи більше, ніж за добу, петиція набрала необхідну для розгляду міським головою кількість голосів.

«Зараз ми добиваємося зняття керівника, щоб хоча б з чогось почати і показати, що за те саме фінансування, при тих самих умовах, можна роботу організувати якісно і звітувати перед громадськістю», - зазначила Світлана Сидоренко.

Керівниця СЦ розповідає, що волонтери неправдиво висвітлюють інформацію:

"Дані волонтери за моєї попередниці не мали доступу до стерилізаційного центру досить тривалий час, бо з Тамарою Лук’янчук в них виникали конфлікти. В особистих розмовах Тамара повідомляла, що були випадки, коли Сидоренко приходила пізно ввечері і пересаджувала собак по вольєрах, що вона робила і при мені, зателефонувавши без дозволу, без попередження о 9 годині вечора і сказала «Я прийшла шукать собаку» і кинула трубку. Саме тому напевно за не зовсім адекватної поведінки деяких волотерів на території притулку біля собак ввелися обмеження в графік щодо поведінки волонтерів на території притулку, що їм дозволено робити, що їм недозволено робити."

Спеціальна комісія вирішила провести виїзне засідання до стерилізаційного центру 14 травня.

Читайте також