Вовки вже недалеко від Рівного: в області зростає популяція диких тварин

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Щороку 3 березня відзначають Всесвітній день дикої природи. Це чергова можливість привернути увагу до представників фауни, особливо тих, які потребують захисту. На Рівненщині обліком тварин займається управління лісового та мисливського господарства. До підрахунку долучаються користувачі мисливських угідь спільно з департаментом екології та природних ресурсів.

Станом на початок 2021 року чисельність хутрових тварин у Рівненській області становить понад 55,5 тисяч особин, копитних - більше 18,5 тисяч.

З червонокнижних тварин на території області поширені лось (1085 особин), видра (744), тхір (881) та рись (19 особин). 

За словами прес-секретарки Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Світлани Горошко, у порівнянні з попереднім роком на Рівненщині суттєво зросла популяція вовків.

- Станом на початок 2020 року їх було 19, зараз вже 106. Вовки вже є недалеко від Рівного, у колишньому Костопільському, Дубенському, Здолбунівському, Острозькому районах. Завжди здавалося, що вони більше на півночі області, де більша лісистість, а вони виявляється і на півдні поширені. На Дубенщину вовки заходять з Тернопільської області, там де Кременецький кряж, - говорить Світлана Горошко.

Відслідкувати пересування рисі складніше. Ця тварина веде нічний спосіб життя та намагається усіляко уникнути людини. Наприкінці минулого року рись потрапила до об'єктиву фотопастки. Тварину зазнімкували на території Рівненського природного заповідника. 

ДИВІТЬСЯ ТУТ: На півночі Рівненщини зазнімкували рідкісну тварину (ВІДЕО)

У Рівненському обласному управлінні лісового та мисливського господарства розповіли, що популяція більшості тварин на Рівненщині зростає. Виняток - дикі кабани. Їх поголів'я зменшилося через випадки африканської чуми свиней та подальший відстріл цих тварин. Несуттєво зменшилася кількість куниць та борсуків.

- За останні кілька років спостерігається зростання кількості диких тварин у наших лісах. На думку наших фахівців, користувачі мисливських угідь якісно доглядають за тваринами, сприяють їхній популяції, охороняють від браконьєрів, - пояснює Світлана Горошко.

Однією з головних умов комфортного існування диких тварин є збереження лісів та боротьба з браконьєрством. Жорсткокість останніх призводить до скорочення популяції видів, зокрема червонокнижних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Поліссі браконьєри вбили вагітну самку лося та дитинча

Для безпечного існування тварин створюють національні природні парки та заповідники, однак зберегти біорозноманіття дозволить лише відповідальне та бережне відношення до природи кожного з нас.

Читайте також