"Вже до кінця року десяток яєць коштуватиме 50 гривень" - асоціація постачальників торговельних мереж

У серпні та на початку вересня в Україні були найнижчі ціни на харчові продукти. Проте вже із жовтня вони поступово почнуть зростати, зокрема на молочні продукти, яйця та овочі. 

Про це під час телемарафону на Суспільному.заявив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. 

"Якщо подивимося на вартість наприкінці року і на початку весни, коли будуть найбільші ціни і по "молочці", і по овочах, то, якщо говорити про яйця, то до кінця року ми побачимо ціну за 50 грн (за десяток — ред). На картоплю та овочі борщового набору, то найбільша ціна буде наприкінці зими — початку весни, скоріше за все, картопля приблизно по 30 грн (за кг — ред)", — розповів Дорошенко.

За його словами, найбільше зростання цін на продукти спостерігали в перші чотири місяці війни. Далі ціни теж зростали, але меншими темпами. Варто звертати увагу й на курс долара, тому що "коли він 42 чи 48 - це є різниця для виробника і імпортера". А значна частина овочів буде імпортуватися в Україну, як було й цього року. Варто очікувати зростання цін на молочну продукцію.

"Дефіциту точно не буде, хоча бачимо, що багато продуктів, у тому числі сири, або продукти з великим терміном зберігання завозяться з Європи. Тому якраз випадок, коли не буде вистачати власного молока для переробки, будемо мати більшу кількість європейської продукції за європейськими цінами. Але молочна продукція в Україні вже кілька років коштує дорожче, ніж у Європі, тому зростати нема куди, якщо не зростатиме курс валют", — додав Дорошенко.

Читайте також