Як БПП «купує» депутатів

 «Золота» комісія

Ще в грудні 2015 року за головування у бюджетній комісії боролися дві найбільші фракції - «Солідарність» та «Батьківщина». Керівник «біло-сердечних» Микола Кучерук не міг зрозуміти, чому він має поступитися екс-нардепу Партії регіонів Юрію Благодиру. Протистояння було настільки значним, що на сесії довелося оголошувати перерву. Але БПП наполягав, тому Кучерук був змушений притримати власні амбіції і погодитися на керівництво будівельною комісією.



Справа у тім, що в міжсесійний період (такий як зараз) бюджетна комісія вповноважена розпоряджатися грошима. Адже існує чимало процедурних питань, які можна вирішити, не скликаючи сесію.

Старі граблі

Нещодавно вона засідала із аншлагом. Приїхало чимало обласних депутатів та голів районів. Усі намагалися відстояти інтереси своїх виборців, отримавши частку з 50 мільйонів бюджету розвитку.

(фото:Рівне Вечірнє)

До слова, у 2015 році Фонд регіонального розвитку виділив для Рівненщини 160 мільйонів гривень. Це гроші, які приходять, як субвенція на конкретні цілі. Тому їх вирішили витрачати для реконструкції та будівництва об’єктів, коштів на які в бюджеті катма. Рівненська ОДА визначає перелік того, що потрібно зробити першочергово. В 2017 році визначили приблизно 49 об’єктів загальною вартістю в сотні мільйонів. Усі вони були оцінені. Пропозиції дружніх до голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка депутатів обласна адміністрація врахувала першочергово. Таким чином, правляча партія намагається задобрити своїх прихильників. Через це будівництво та ремонти шкіл, будинків культури, котелень співпадають із виборчими округами їх друзів по залу ради. Такому депутату залишається лише поїхати в населені пункти та розповідати, що це його заслуга. Люди їм цілують руки – всі щасливі.


За таким принципом шкуру ділили у 2016 році. Тоді більше дев’яти мільйонів пішло лише на Гощанський район. Цей виборчий округ до парламентських виборів готує «солідарівець» Юрій Благодир. Він робить усе для того, щоб якнайшвидше повернутися під купол Верховної Ради. До цього він там представляв партію Януковича. Тому й мусив у великій політиці взяти паузу, «пересидівши» одну каденцію в обласній раді «під крилом» Порошенка. Інтересно, що проектно-кошторисну документацію робили теж за гроші фонду. Якщо депутат не настільки вагомий, то гроші на неї шукають в місцевих радах. Але в цьому випадку сільським радам добряче пощастило.

На Сарненський район перепало 4 451 866 гривень. Тут пересікаються інтереси народного депутата від «Батьківщини» Сергія Євтушка та його колеги по партії в обласній раді Ксенії Павловської. Остання є членом бюджетної комісії.



Перепало й депутату групи впливу колишнього голови Рівненської облради Михайла Кириллова - Юрію Шарманському. Близько двох мільйонів гривень пішло на будівництво нової школи у селі Пісків. Хоч це один з найстаріших освітніх закладів на Рівненщині. Побудувати новий людям обіцялися ще «регіонали», але не встигли через революцію.

Не відійшли від «справедливого» розподілу й у 2017 році. Дали три мільйони «Батьківщині» у Костополі. За це клопоче Микола Кучерук. На керівництво майбутньою об’єднаною громадою у них є кандидат – Сергій Ткачук. Зараз він очолює районну раду. На можливих виборах саме ця людина буде тягатися із теперішнім мером Костополя Євгеном Денисюком. На Костопільський район «відсипали» 1 мільйон 700 тисяч.

Знову виділили майже 4 мільйони на Гощанський район. Адже Юрія Благодира забути не можна.

Із загальної тенденції виходить, що проігнорували групу Михайла Кириллова, яка посварилася з БПП, Радикальну партію та фракцію «УКРОП». З останніми пересікаються деякі округи, але це не їх заслуга.

«Заблокуємо трибуну»

Потрібно розуміти, що Рівненська обласна рада складається із 64 депутатів. Коли задовольняєш інтереси лише десяти із них, то решта на тебе ображатиметься. Це й трапилося у середу (25 січня).

 

Читайте також