Як дитині прищепити любов до навчання?

Фото - відкриті джерела

Число дітей, які не хочуть навчатися постійно зростає, Тому батькам важливо вміти мотивувати дитину на отримання знань.

Багато батьків стикаються з ситуацією, коли дитина навідріз відмовляється вчитися. Дитина виконує домашнє завдання з великими труднощами, прогулює уроки, неуважно слухає вчителя і постійно відволікається на телефон. Переживаючи за майбутнє дитини, батьки припускаються великої помилки у вихованні - змушують її змінити ставлення до навчання. Однак будь-який примус робить тільки гірше. 

Дитину потрібно вміти мотивувати, поставити в такі умови, в яких не вчитися буде неможливо. 

1. Підвищуйте дитині самооцінку

Більшість психологів сходяться на думці, що дитину ні в якому разі не можна лаяти за помилки. Карати можна тільки в разі, якщо не виконані обіцянки, але не за погані оцінки чи погано написану контрольну роботу. Також потрібно вміти хвалити дитину за гарну успішність, говорити заохочують слова і підтримувати. Турбуйтеся, в першу чергу, про стан вашої дитини, про його почуття і переживання, а не про оцінки в щоденнику. Тільки так ви зможете закласти адекватну самооцінку вашій дитині.

2. Поясніть дитині його обов'язки

Важливо вчасно донести дитині, що тепер крім домашніх обов'язків у є й інші: потрібно рано прокидатися, ходити в школу і з вечора виконувати домашнє завдання. Якщо дитина не справляється з ними, намагайтеся допомагати, але ні в якому разі не виконуйте всю роботу самі.

3. Розкажіть про вигоди навчання

Не кажіть про банальні речі, що «п'ятірки» забезпечать щасливе і безтурботне життя. Варто пояснити дитині справжню вигоду навчання, наприклад, що навчання в школі та університеті дасть йому можливість завести хороших друзів, взяти участь в цікавих заходах і спробувати себе в самих різних сферах, а в майбутньому допоможе заробляти гроші.

4. Допоможіть знайти мрію

Мрія - найголовніша мотивація. Батькам потрібно постійно цікавитися захопленнями дитини, а не приймати функцію стороннього спостерігача. Розпитайте про те, ким дитина бачить себе через 15-20 років, а потім підкажіть, що потрібно зробити, щоб досягти своєї мрії. Напевно одним з головних умов буде успішне завершення навчання.

5. Не порівнюйте дитину з іншими

Щоб прищепити дитині любов до навчання, необхідно перестати порівнювати з однолітками. Це стосується як порівняння з негативним забарвленням, так і похвали. Необгрунтоване завищення самооцінки і, навпаки, її заниження шкодять психіці ще не сформованій особистості і призводять до розвитку безлічі комплексів, які в майбутньому позначаться на навчанні.

 

Читайте також