Як доглядати за виноградом восени: полив, обробка від шкідників і підживлення

Щоб наступного сезону виноградна лоза гарно вийшла із зимівлі та рясно вродила, потрібно потурбуватися про неї восени.

Лоза добре перезимує в тому випадку, якщо вона добре визріла - тобто здерев'яніла. Щоб пагони винограду із зелених перетворилися на здерев'янілі, вони повинні пройти загартування.

Тому:

  • З самого початку осені, у вересні, слід припинити полив. Це дозволить лозі швидше визріти й підвищить якість грон.
  • За 10-14 днів до визрівання врожаю необхідно видалити всі листки, які закривають грона від сонця, залишивши лише 5 листків у кожній гроні, щоб не порушити процес живлення.
  • Видалити частину грон винограду (якщо виноград не дозрів, а погода різко зіпсувалася, є ризик того, що всі грона не встигнуть визріти). Це дозволить отримати хоча б частину врожаю.

Полив

Якщо погода не дуже спекотна, то, відразу після збору врожаю, виноград можна і не поливати. Але в листопаді виноградник обов'язково потребує ґрунтовного поливу. Це допоможе підготувати кущі до зимівлі. При цьому полийте обов'язково рясно, щоб коріння отримали достатньо вологи. Можете навіть викопати канавки або прилаштувати трубки біля кущів. Це запобіжить розтіканню води по поверхні і вона надходитиме прямо до коріння. Не допускайте ущільнення ґрунту. Для цього регулярно розпушуйте його - це сприятиме збереженню вологи, і, в підсумку, кущам буде легше перезимувати.

Обрізка винограду (проводять обрізку в кінці жовтня-початку листопада). Обрізкою Ви регулюєте ріст лози і якість врожаю й такий виноград набагато легше вкрити

Обробка винограду від хвороб і шкідників фунгіцидами або розчином залізного купоросу (500-700 г препарату на 10 л води). Це обприскування вб’є інфекцію на поверхні лози, але такі шкідники та хвороби винограду, як кліщі та оїдіум, особливо не постраждають – для боротьби з цими проблемами існує "Тіовіт Джет" або колоїдна сірка. Якщо ви виявили на винограді гронову листовійку, використовуйте проти неї "Ровікурт", а з церкоспорозом слід боротися "Фундазолом". Перед обприскуванням необхідно видалити пошкоджене листя і частини лози, які потім необхідно спалити. Таку обробку провести після збору врожаю у безвітряний день при температурі повітря не нижче 5ºC, оскільки при нижчій температурі ефект від обробки нівелюється.

Підживлення винограду

Після збору врожаю кущі винограду ослаблені, і, щоб підготувати їх до зими, необхідно внести в ґрунт добрива. Добриво винограду восени вносять раз на три-чотири роки, і найкраще для цієї мети використовувати органіку, наприклад, у вигляді мульчі навколо куща з перепрілого гною або торфу з додаванням попелу. Однак, у підживленні винограду необхідно виявляти почуття міри, оскільки це якраз той випадок, коли краще не додати добрив рослині, ніж дати забагато.

Укриття на зиму

Найпростіший і стародавній спосіб зберегти лозу від вимерзання засипання землею. Надійніше всього збережеться виноград, вкритий на зиму за допомогою «повітряної подушки», коли покладене на землю рослина надійно захищене від примх погоди дошками, толем і ґрунтом. Обрізаний виноград зв'язують у пучки й укладають уздовж траншеї. Ґрунт під виноградом мульчують товстим (10-15 см) шаром листя або перегною.

Джерело

Читайте також