Як енергетики повертають світло в помешкання жителів Рівненщини і де ситуація була найгірша?

П’ятничний буревій наробив чимало лиха на території Рівненської області – вирвані дерева, повалені на будинки, пошкодження дахів, обриви ліній електропередач тощо. Мешканці окремих населених пунктів тривалий час були без електрики та без мобільного зв’язку.

Нині, станом на ранок вівторка, світло є в усіх населених пунктах. Однак, енергетики продовжують ліквідовувати точкові відключення в мережах 0,4кВ. Про це Рівне Медіа повідомила речниця обленерго Алла Ліхачова.

«Ситуація в нас така, що сьогодні бригади обленерго продовжують ліквідовувати точкові відключення в мережах 0,4 кВ, тобто електропостачання до населених пунктів усюди відновлені, але залишаються такі випадки, коли, наприклад, вулиця в селі знеструмлена чи декілька будинків. То вже сьогодні наші зусилля скеровані на це», - сказала Алла Ліхачова.

Речниця обленерго додала, що єдиний край, у якому було більш менш спокійно – Заріченщина. Натомість на територіях колишніх Березнівського, Гощанського, Сарненського, Костопільського, Корецького, Дубенського і Рівненського районів негода вирувала добряче.

«У нас внаслідок цього буревію більш менш спокійно було тільки на території Заріченщини. Решта – всі райони постраждали. Були навіть погашення фактично цілих районів. Станом на ранок суботи в нас було знеструмлено 192 повітряні лінії 10 кВ і 340 населених пунктів. Хоча, на ранок ми вже відновили в Березному, в Костополі, Сарнах. 340 – це навіть не вся цифра знеструмлених населених пунктів. Тоді ми просто не рахували, в нас і тут цілу ніч працював штаб по вирішенню цією проблеми. Вихідних у наших людей не було, - каже пані Ліхачова. - Станом на неділю в більшості населених пунктів було відновлено електропостачання. В неділю в нас залишались найбільш складні випадки. Тобто, це колишні Рівненський, Костопільський, Гощанський, Корецький, Дубенський, Березнівський, Сарненський райони».

Повалені дерева на гілки на лініях електропередач – найчастіші проблеми, з якими стикались енергетики. Були також і повалені електроопори. Ускладнюють роботу і звалені дерева, поля тощо.

«Чути було нарікання, що «бригада не приїжджає в село, ми сидимо стільки днів без світла». До прикладу, село Радиславка Рівненського району. Там було три обриви на мережі 10 кВ – з обірваними проводами, з поламаними опорами. Два пошкодження ми ліквідували ще в неділю, намагались їх підключити – не виходить, шукаємо третє пошкодження, тож підключити вдалось тільки вчора. Лінія ж може бути декілька кілометрів, проходить через ліс, поле, знайти його непросто. Там поламані опори, щоб туди дістатись треба було дерева порізати. Навіть один обрив ліквідувати – це чотири-п’ять годин. Це не так просто».

Минулі два дні ліквідовували найскладніші випадки, де на мережі було по декілька обривів і складний доїзд. Місцями, каже Алла Ліхачова, доводилось навіть робити дерев’яні настили, бо там не можна було проїхати.

Легкі випадки – гілка впала на лінію і нічого не пошкодила – ліквідовували оперативно, якщо швидко вдавалось знайти це місце. Обленерго залучило 76 бригад і 81 одиницю техніки для ліквідації наслідків негоди. Місцями залучали і колег із інших країв області.

«До ліквідації складних випадків у Березнівському, Костопільському та Рівненському районі ми в неділю і понеділок перекидали бригади з інших районів обслуговування електричних мереж, де ситуація більш менш стабілізувалась», - додала Алла Ліхачова.

Фото зі сторінки Рівнеобленерго в мережі "Фейсбук".

Читайте також