Як комунальні підприємства Рівненщини уникають тендерів?

Дзеркало тижня

Сьогодні в Рівному представники ГО «Центр «Сівітас» розповіли про корупційні ризики та порушення у діяльності комунальних підприємств Рівненської області. Для свого аналізу вони обрали три міста – Рівне, Вараш і Сарни.

Експерти здійснили моніторинг публічних закупівель комунальних підприємств у 2017-2018 роках на предмет порушень, проаналізували спосіб життя директорів КЗ (прибутки-видатки згідно з електронними деклараціями) та накази про преміювання очільників КП та їх працівників у 2017-2018 роках. Як виявилося, не всі установи готові були давати відповіді на публічні запити. Так, КП «Трудівник» та КП «Екосервіс» Сарненської міської ради, КП «Агентство нерухомості «Перспектива», КП «Бюро технічної інвентаризації» та КП «Житлокомунсервіс» Вараської міської ради не надали експертам відповіді на запити щодо публічної інформації. Загалом дослідили всі комунальні підприємства цих міст, їх близько 30, аналізували закупівлі тільки тих, які є в системі "Прозоро". 

У комунальних підприємствах виявили 5 випадків, що можуть свідчити про конфлікт інтересів (директори КП підписували накази про преміювання себе). За цими фактами відправили повідомлення у Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). 

Досить шкідливі наслідки для фінансового стану підприємств має той факт, що комунальні підприємства Рівненщини часто намагаються уникати тендерів. Однак, тут ситуація виглядає дещо кращою серед КП м. Рівне, у порівнянні із комунальниками Сарн та Вараша. Як наслідок – середні показники економії коштів завдяки проведенню тендерів серед КП Рівного складають 5%. Тоді як цей показник для Вараша та Сарн складає 1 та 2% відповідно. Для порівняння, станом на середину жовтня 2018 року середній показник економії коштів серед держзамовників України склав 10,8% (за даними аналітиків Youcontrol: https://goo.gl/6tizRE).

Найчастіші порушення під час публічних закупівель:

  • Створення «фіктивних» компаній;
  • Імітація конкуренції;
  • Непомірні вимоги до інших учасників тендеру;
  • Розбиття закупівлі на кілька частин;
  • Маніпуляція кодом товару.

З цього приводу представники «Сівітас» подали 4 звернення до Антимонопольного комітету та 3 листи до Західного офісу Державної аудиторської служби.

«Змови. Учасникам тендеру заборонено змовлятися і між собою взаємодіяти під час тендеру, Законом це позначається, як «антиконкурентні дії». Є чимало законодавчих лазівок, які дозволяють не проводити тендер, навіть, якщо це більша сума, аніж 200 тисяч. Наприклад, ми помітили, що є такий собі спаринг між КП Луцька і Рівного, де наші їм допомагають, беруть участь у тендері, але не мають на меті виграти, а в Рівному – луцькі роблять аналогічно.

Один із таких випадків – коли проводився тендер на прибирання вулиць Рівного, яке проводило ШЕУ, в цьому тендері брали участь тільки два КП, тобто, інше рівненське КП було учасником, яке діяло як приватний субєкт у тендері – КАТП-1728, воно ж і виграло цей тендер, але з ним конкурувало КП «Луцькспецкомунтранс». Тільки два учасники, інші не прийшли. Це було після спроби провести перший тендер, коли черкаська компанія намагалася реально втрутитися тоді в конкуренцію і було скасовано той тендер. Чому ніхто не прийшов? В документах-вимогах до учасників тендеу можна багато чого прописувати, в Законі це називається «інші умови», які можна прописувати у вимогах і цим користуються часто», - пояснив експерт із питань протидії корупції ГО "Центр суспільних дій "Сівітас" Петро Долганов.
На фото: Володимир Зиль (зліва) та Петро Догланов


Серед рекомендацій, які можуть усунути ці корупційні ризики експерти зазначили такі:

Метод «батога»:

1) Подальший прискіпливий моніторинг за роботою комунальників та повідомлення контролюючих органів про всі факти, що можуть свідчити про порушення.

2) Висвітлення виявлених порушень у ЗМІ.

3) Поширення інформації про корупційні ризики роботи КП серед депутатів місцевих рад-засновниць.

Метод «пряника»:

1) Заохочення комунальних підприємств до створення наглядових рад.

2) Висвітлення кращих практик у роботі комунальників.

3) Спонукання до активнішого проведення допорогових закупівель.

Однак, методи «пряника» працюватимуть лише в тому випадку, якщо очільники комунальних підприємств будуть йти на діалог та виявлятимуть бажання змінюватися. У центрі «Сівітас» очікують реагування з боку правоохоронних і контролюючих органів щодо виявлених порушень.

Читайте також