Як комунальні підприємства Рівненщини дотримуються вимог закону про відкритість публічних коштів?

Одним із найдієвіших способів запобігання корупційним діям і зловживанням, а також підвищення якості послуг, що їх надають комунальні підприємства, є відкритість та прозорість їхньої діяльності.

Законодавець зробив певні кроки у цьому напрямі. Так, відповідно до вимог частини восьмої статті 78 Господарського кодексу України комунальне підприємство на власній веб-сторінці (веб-сайті) або на офіційному веб-сайті суб’єкта управління має оприлюднювати інформацію про свою діяльність. Обов’язковому оприлюдненню підлягає така інформація:

? квартальна та річна фінансова звітність;
? аудиторські висновки щодо річної фінансової звітності;
? статут;
? звіти керівника та наглядової ради;
? принципи формування і розмір їхньої винагороди;
? відомості про укладені договори, що підпадають під відкритість використання публічних коштів.

Експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» з’ясували чи виконується буква закону комунальними підприємствами Рівненщини. Шляхом пошуку відомостей у мережі Інтернет активісти зібрали інформацію про діяльність 33 комунальних підприємств підпорядкованих Рівненській обласній та міській радам. Де побачити перелік комунальних підприємств?

Обласна рада підійшла до питання ґрунтовно та створила окрему вкладку на власному сайті, де можна ознайомитися з органом управління комунальним підприємством (департаментом чи управлінням ОДА), повною назвою, керівником, датою завершення контракту, останньою версією статуту, адресою та контактними телефонами. Що ж до комунальних підприємств Рівненської міської ради, то повний їх перелік є тільки на сайті управління економіки з вказанням спеціалізації, адресою та контактним телефоном. Власні веб-сайти мають лише 8 комунальних підприємств, а саме: Міжнародний аеропорт Рівне, Рівнекнига, Рівнеоблводоканал, Дитячий санаторно-оздоровчий комплекс «Електронік-Рівне», КАТП 1728, Рівнеелектроавтотранс, Редакція газети «Сім днів» і Рівненський зоологічний парк загальнодержавного значення. Решта комунальних підприємств власних сайтів не мають.

Щоправда ЖКП «Західне», ЖКП «Галицьке», ЖКП «Покровське», ЖКП «Сонячне», ЖКП «Перспективне», Управління капітального будівництва та Рівненський архітектурно-будівельний нагляд мають сторінки на сайті Рівненської міської ради. Єдиним комунальним підприємством, яке майже повністю виконує вимоги законодавства щодо оприлюднення необхідної інформації на своїх веб-сайтах є Рівнеоблводоканал. Рівненський зоопарк оприлюднив лише річну фінансову звітність за 2015 та 2017 рр.

Міжнародний аеропорт Рівне, Рівнекнига, Дитячий санаторно-оздоровчий комплекс «Електронік-Рівне», КАТП 1728, Рівнеелектроавтотранс, Редакція газети «Сім днів» хоча й мають власні веб-сайти, однак на них відсутня жодна, передбачена законом, інформація. Аналогічна ситуація і з тими підприємствами, діяльність яких висвітлюється на сайті Рівнеради. Нагадаємо, що ще у серпні 2016 р. експерти Центру «Сівітас» підготували та зареєстрували з представниками депутатських фракцій Рівнеради проект рішення міської ради «Про затвердження Порядку інформування про діяльність комунальних підприємств та Переліку інформації про діяльність комунальних підприємств, яка підлягає обов’язковому розміщенню на офіційному веб- сайті Рівненської міської ради в мережі Інтернет». В даному рішенні йшлося про необхідність комунальним підприємствам виконувати вимоги законодавства у частині обов’язкового переліку інформації про роботу цих підприємств, що підлягає оприлюдненню.

Проте, проект рішення був відкладений депутатами на довивчення. Нагадаємо, що зміни у законодавстві зобов’язували визначити порядок публічності комунальних підприємств місцеві ради-засновниці до 2017 року, а комунальні підприємства були зобов’язані публікувати визначену інформацію з 25 червня 2017 року. Зразком для наслідування у цьому питанні може бути Дубенська та Здолбунівська міська рада. Наприкінці лютого 2017 р. Дубенська міськрада прийняла проект рішення, завдяки якому діяльність місцевих комунальних підприємств стала прозорішою. Відтоді на сайті міськради зобов’язані оприлюднювати фінансову звітність місцевих комунальних підприємств, їхні статути, аудиторські висновки щодо їхньої діяльності, копії угоди та інформацію про закупівлі.

Раніше подібне рішення прийняла Здолбунівська міськрада. Тут перелік інформації ще повніший. Усе це відбулося завдяки ініціативі місцевої журналістки Ольги Ферар. Центром «СІВІТАС» було підготовлено та надіслано рекомендації щодо публічності голові Рівненської обласної ради та міському голові Рівного, а також відповідні проекти рішень «Про порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств». Посадовців закликали вплинути на процес якнайшвидшої імплементації норм українського законодавства та кращих практик прозорості, відкритості й підзвітності, до нормативних актів, які регламентують роботу Рівненської обласної та міської рад, зокрема, ініціювати прийняття відповідних рішень.

 

Матеріал публікується в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується «Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA. 

Читайте також