Як комунальні підприємства Рівненщини зробити прозорішими?

Рівненська обласна рада вкотре підтвердила, що послідовно рухається до європейських стандартів управління, і відкритий доступ до публічної інформації набуває особливої ваги в цьому процесі.

Свідченням є той факт, що враховуючи пропозиції ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» та беручи до уваги постанову Кабінету Міністрів України від 09.11.2016 №1067 «Про затвердження Порядку оприлюднення інформації про діяльність державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків», обласною радою підготовлено проект рішення «Про Порядок оприлюднення інформації, що стосується діяльності комунальних підприємств Рівненської обласної ради», який передбачається винести на розгляд чергової сесії обласної ради. Далі – справа за депутатами.

Якщо за рішення буде проголосовано, це дасть змогу громаді бачити інформацію про бюджетування, витрати комунальних підприємств, штат, керівництво, результати перевірок та аудитів. Варто зазначити, що аналогічну пропозицію про прийняття такого рішення було направлено і до Рівненської міської ради. Не можна, в цьому контексті, обійти увагою й появу на сайті обласної ради в розділі «Комунальна власність» розробленої виконавчим апаратом інтерактивної карти обласних комунальних підприємств, установ і закладів. За її допомогою будь хто може швидко відшукати інформацію про 104 комунальні заклади, установи і підприємства, які знаходяться у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області.

Зокрема, йдеться про їхні адреси, телефони та сайти. Інтерактивна карта знаходиться за посиланням. До слова, ще раніше на сайті обласної ради розмістили інтерактивну карту прийому громадян депутатами Рівненської обласної ради та візуалізували інформацію про обласний бюджет на 2017 р.

Нагадаємо, що у травні 2017 р., представники ГО «Центр суспільних дій «Сівітас», провівши моніторинг прозорості, відкритості та підзвітності місцевих рад, визнали Рівненську обласну раду найпрозорішою з досліджених ними органів місцевого самоврядування. Також обласна рада посіла четверте місце за рівнем доступу до інформації в рейтингу, який проводив центр «Ейдос», а Інститут масової інформації визнав Рівненську обласну раду достойною відзнаки ІМІ «Рада дружня до медіа».

 

Матеріал публікується в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства»,

який реалізується «Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки

Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA.