Як львів'янин Копитко захопив рівненський "Верес": детальний аналіз

Львівське-рівненське протистояння закінчилось: тепер "Верес" вже формально перейменовано на ФК "Львів", а фактично два клуби просто поміняли місцями. Актори зняли маски, глядачі позбавлені фальшу та можуть поглянути на справжні обличчя, пише sportarena.

Після запрошення Копитка народність Вересу була приречена

Гроші, бізнес-інтереси та інші амбіції зробили свою справу та перемогли «народність», доволі легко вбивши НК "Верес".

Чи могло бути інакше? Теоретично – так, але за умови іншої відправної точки в житті Вереса, яка в реаліях нинішнього українського футболу дуже малоймовірна. Верес справді хотів бути з народним. Проте всі шляхи рано чи пізно впираються в потребу грошей, і коли рівняни запросили «в сім’ю» львівського бізнесмена Богдана Копитко, це був початок кінця.

Копитко (точніше, його структура – ТМ Лімо) був спонсором Вереса ще з середини 2015-го, і спочатку все було просто – спонсорське фінансування взамін на рекламу бренду та інші привілеї. Але коли запахло хорошими перспективами та Прем’єр-лігою, Копитко все більше вкорінювався Вересі та захоплював клуб.

В 2015-му ТМ Лімо – просто спонсор, далі – залучення своїх людей в керівництво клубу, в 2017-му – Копитко отримує статус співзасновника (а клуб розколюється на львівську та рівненську частини), в 2018-му – президентське крісло Вереса.

На початку 2018-го серед людей, наближених до Вересу, вже мало хто сумнівався, що клуб влітку перевезуть до Львова офіційно, що згодом підтвердилося реєстрацією ТОВ Верес у Львові та відходом з клубу Олексія Хахльова.

Поки Хахльов був у клубі, рівненський табір ще мав реальну силу та міг впливати на різні ситуації. Наприклад, коли після звільнення Юрія Вірта команду не дали очолити Віталію Кварцяному (хоча той вже і «сидів на валізах»). Але загалом це були лише локальні перемоги, а сама боротьба виглядала не повноцінною битвою за клуб, а швидше партизанською війною, що велася рівненськими партизанами у львівських лісах.

На початку минулого сезону Верес розглядав можливість грати УПЛ у Луцьку та Тернополі. Але реальним був єдиний варіант – Львів

Також значною мірою на перетворення Вереса у Львів вплинула і ситуація з рівненським Авангардом. В певній мірі це стало «Ахіллесовою п’ятою» рівненського НК – клуб не мав вагомої прив’язки до свого міста, сильної причини, щоб зберегтися у Рівному. Не маючи належного для УПЛ стадіону, Верес з виходом до УПЛ був приречений на поглинання Львовом.

Стадіон "Авангард" / rivne.glo.ua

Копитко дуже швидко зорієнтувався в ситуації, і Верес для проведення матчів УПЛ перебазувався до Львова: жив та тренувався у Винниках, а грав на гостинній для всіх Арені Львів. Пам’ятаєте, на початку минулого сезону в Рівному думали грати УПЛ у Луцьку та Тернополі? Варіант з Луцьком був цілком реальний при деяких умовах, але вже нездійсненний при керівництві Копитко. Львів і тільки Львів.

Конфронтація тривала більше півроку в рамках клубного розколу і вилилась у відкриту ненависть до Копитка зі сторони ультрас Вереса.

Але на зміну цьому має прийти полегшення. Львів’яни тепер не змушені прикриватися зайвими формальностями та можуть стверджувати, що врятували клуб від зникнення з УПЛ. Рівняни ж, змирившись з втратою свого дітища, можуть спокійно почати все знову. До того ж, не з повного нуля, а, скоріш за все, у Другій лізі.

Правда, на сьогоднішній день новий Верес не буде рівненським, бо не має де грати в Рівному через реконструкцію стадіону. Тому все зводиться до того, що Другу лігу нова команда проведе теж в гастролях, але вже недалеко та явно не у львівські краї. Лише в межах Рівненської області.

То що ми побачимо у вигляді ФК Львів?

Новий же ФК Львів, який тепер має грати в Прем’єр-лізі, навряд залишить щось в собі зі старого Вересу. Команда ще раніше позбавилася будь-якої географічної прив’язки до Рівного, а тепер і змінила назву. Штат рівненської сторони не буде приймати участі у новому проекті, а ядро клубу сформують працівники нинішнього ФК Львів (який в минувшому сезоні грав у Другій лізі).

Єдине, що може нагадувати у Львові про старий Верес, — тренери та гравці. Проте і тут ще багато чого не визначено. Раніше Андрій Демченко сам запевняв, що в ролі в.о. головного тренера буде працювати у Вересі лише до кінця сезону. Тренер же ФК Львів — Андрій Чіх, працюючий з командою раніше, на початку травня був звільнений.

radiotrek.rv.ua

В новий ФК Львів зі старого Вересу можуть перейти й гравці (хоча разом з цим мають укласти нові контракти вже з Львовом). Проте, за нашою інформацією, далеко не всі футболісти хочуть продовжувати кар’єру тут. А нещодавно стало відомо, що група гравців Вереса вже написала заяви на звільнення з клубу саме через злиття.

Далі дорогу під керівництвом Копитко продовжать лише вірні йому люди та прибічники колишнього президента ФК Львів Романа Михайліва. Проте нинішній ФК Львів буде фактично дітищем Копитко – саме він приймає на себе основне фінансування та займається першою та молодіжною командами. Михайлів же, за нашою інформацією, має зосередитись на дитячому секторі та команді U-19.

Що цікаво, попри можливостях Копитко та співпрацю старого Вереса з Ареною Львів поки нема гарантій, що новий ФК буде грати саме на головній арені Львова. Наразі розглядається варіант зі стадіоном Скіф, де ФК Львів грав у Другій лізі. Арена не застаріла (реконструйована до Євро-2012 як одна з тренувальних баз) та напевне відповідає більшості вимог, крім хіба що ємності – вміщує лише 3742 глядача при необхідних 5000. Але кого це хвилює в останні роки?

Верес же за всіма прогнозам має знову переродитися, і знову в формі «народного клубу». Знову під патронатом Олексія Хахльова, який не полишає футбольних амбіцій. Але це буде вже зовсім інша історія, де точно не буде місце Львову та всьому львівському.

Читайте також