Як мешканцям Рівненщини перевірити, чи купують вони законну ялинку?

Традиційно на передодні Новорічних та Різдвяних свят на Березнівщині правоохоронці та співробітники Держлісгоспу проводять спільні профілактичні заходи під назвою «Ялинка», з метою недопущення самовільних порубок, безконтрольного перевезення та реалізації хвойних насаджень, притягнення до відповідальності винних осіб за самовільну заготівлю і реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок. Про це повідомляє Березнівське Відділення Поліції

Поліцейські нагадують, якщо ви вирішили придбати новорічну ялинку, пам'ятайте - вони маркуються спеціальними засобами: самоклейними етикетками, пластмасовими бирками- стяжками .Такі засоби при спробі іх зняття розриваються , а тому унеможливлюється їх повторне використання.

Вони містять індивідуальний номер( штрих-код), який заноситься до Системи електронного обліку деревини. Саме там можна перевірити походження ялинки. Необхідно лише ввести номер із спеціального засобу, що прикріплений до ялинки. 

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід (ст.65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 грн. до 170 грн. і на посадових осіб від 119 грн. до 204 грн. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років і якщо ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).

Крім того, попереджаємо, що передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання), що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами. Також нагадуємо, що у період проведення даних профілактичних заходів поліцейськими спільно із працівниками лісгоспів будуть проводитися рейди місцевими ринками та лісовими угіддями, з метою попередження та недопущення незаконної порубки і реалізації новорічних ялинок.

Шановні жителі Березнівщини ! Звертаємося до Вас з проханням не порушувати чинне законодавства та бути небайдужими до навколишнього середовища!

Читайте також