Як на Рівненщині розподілили отримані з Китаю тести на коронавірус?

Сьогодні, 24 березня, вночі Рівненщина отримала медичні засоби та тести на визначення коронавірусу двох видів, які прибули в Україну з Китаю. Зокрема, нашій області надіслали понад 1800 ПЛР-тестів, 5000 експрес-тестів і захисні засоби.

Нині впродовж дня у Рівненській ОДА проводили попередній розподіл вантажу в медичні заклади. До слова, під час перерахунку ПЛР-тестів їх виявилося більше на 78 штук. Усі 1878 таких тестів вирішили передати у Рівненський обласний лабораторний центр, фахівці якого здійснюють діагностику за полімеразною ланцюговою реакцією. Нагадаємо, ПЛР-тест є одним з найточніших методів діагностики, адже дає змогу визначити наявність інфекції навіть при мінімальному вмісті її штамів у біологічному матеріалі.

Щодо 5 тисяч експрес-тестів на визнаячення коронавірусу, то їх розподілили між 27 медичними закладами області. Найбільша кількість передбачена для потреб Рівненської міської лікарні (1000 шт) та Сарненської районної лікарні (500 шт), адже саме ці заклади є госпітальними базами лікування COVID-19. 

Ось, як розподілили експрес-тести:

Рівненська облдержадміністрація залишила собі на резерві тисячу тестів. Кажуть, їх передадуть для закладів вторинного та третинного рівня відповідно до кількості населення, а також у Рівненський гарнізонний госпіталь та обласний лабораторний центр. Крім того, частину швидких тестів залишили у резерві для оперативного реагування на можливе ускладнення епідеміологічної ситуації в тому чи іншому районі, місті, ОТГ, а також для поповнення запасів у тих медзакладах, де вони будуть закінчуватися.

Як повідомив заступник начальника управління охорони здоров'я Рівненської ОДА Олег Вівсянник, медики використовуватимуть швидкі тести згідно з Наказом МОЗ, тобто ні первинна ланка меддопомоги, ні екстренка не застосовуватимуть ці тести. Їх робитиме лише вторинна ланка медицини, де відбуватиметься госпіталізація хворого. Якщо експрес-тест виявив у людини COVID-19, лікарі повинні будуть взяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР.

Що ж до респіраторів та костюмів захисту, то їх, передусім, направлять для медиків швидкої допомоги у різні райони області.

Читайте також