Як на Рівненщині вирішуватимуть проблему недофінансування психіатричних лікарень?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що практично усі психіатричні лікарні країни знаходяться у скрутному становищі через недофінансування, пов’язане із вступом у другий етап реформи. Скільки таких закладів має Рівненщина, яка кількість пацієнтів? Чи стикнулися психлікарні з проблемою недостатнього фінансування і, відповідно, скорочення працівників? На ці питання відповів начальник управління охорони здоров’я Рівненської області Олег Вівсянник.

За його словами, у Рівненській області допомогу пацієнтам з хронічними розладами психічного здоров’я та з наркологічними захворюваннями надають три лікувально-профілактичні заклади: обласний центр психічного здоров’я, Острозька психіатрична лікарня, Орлівська психіатрична лікарня.

«На даний час у цих закладах проходить стаціонарне лікування понад 420 пацієнтів. Сьогодні в управлінні охорони здоров’я за участі усіх керівників та заступників головних лікарів була проведена нарада. Визначено, що дійсно, недофінансування у порівнянні з 2019 роком складає понад 20 мільйонів гривень. Нами, як управлінням охорони здоров’я, ініційовано звернення до Міністерства охорони здоров’я та до НСЗУ щодо вирішення подальшої долі цих лікувально-профілактичних закладів і тактики надання допомоги пацієнтам даної групи. Очікуємо, у першу чергу, роз’яснення від органів центральної влади. Також, самі шукаємо шляхи вирішення методами оптимізації та реорганізації», - прокоментував пан Вівсянник.

Читайте також