Як на Рівненщині з тіні виводять ринок таксі

 Як усе працює

До того усе, що відбувалося на цьому ринку, було під «покривалом». Інспектори не мали права перевірити, хто та як перевозить людей. До цього вони в форматі ліквідованої Укртрансінспекції мали законну змогу контролювати тільки нерезидентів України та так званих «нелегальних перевізників».

До слова, в ЗУ «Про автомобільний транспорт» говориться, що таксі – це легковий автомобіль для перевезення пасажирів, який має бути обладнаний на даху оранжевим розпізнавальним ліхтарем, таксометром, а у правому куті лобового скла - сигнальним ліхтарем зелено-червоного світла. До того ж, на дверцятах машини у шаховому порядку повинні бути нанесені композиції з квадратів.

При цьому, аби надавати послуги з перевезення громадян на таксі, необхідно бути суб`єктом господарювання та мати ліцензію, посвідчення водія відповідної категорії, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, медичну довідку і сервісну книжку. 

На Рівненщині офіційно мають право «таксувати» 787 громадян, із них 11 можуть перевозити клієнтів як на таксі, так і на автобусах. Ці люди оформили змішану ліцензію. «Дозвіл» на легальну роботу коштує 1460 гривень і має необмежений час дії, хоч колись він мав три або п`ять років. Перелік необхідних документів можна знайти на сайті Державної служби України з безпеки на транспорті або на інформаційному стенді в обласному управлінні Укртрансбезпеки, яке знаходиться у Рівному по вулиці Небесної сотні, 34.


Майже усі таксисти працюють з диспетчерськими службами, які «підкидають» їм клієнтів. У Рівному їх є шість (Радіо-Таксі «БЛЮЗ», Радіо-Таксі «Оптимальне», Радіо-Таксі «Лідер», Радіо-Таксі «Люкс», Радіо-Таксі «Пілот», Радіо-Таксі «Вояж»), два в Сарнах (Таксі «Експрес», Радіо-Таксі «Радіо-Таксі») та Дубно (Радіо-Таксі «Люкс», Радіо-Таксі «1551»). Всі ці служби мають право заключати договори на послуги лише з тими людьми, які до того оформили ліцензії.

До отриння ліцензії громадянин України має бути зареєстрований у податковому органі. 

«Підковані» водії

Усім тим, хто хоче обдурити державу, виписують штрафи: за порушення статті 39 ЗУ «Про автомобільний транспорт» у розмірі 1700 гривень. За експлуатацію легкового автомобіля, облаштованого, як таксі,  без ліцензі - 510 гривень. За стоянку на таксомісці легкового автомобіля, що необлаштований, як таксі, і роботу без ліцензії вас оштрафують на 510 гривень.

Додамо, що у Рівному станом на 20.08.2007 року (розпорядженням міського голови №146-р «Про затвердження мережі стоянок легкових таксомоторів») облаштовано 23 стоянки таксі на 179 машиномісць.

Найстрашніший штраф призначає суд за складений адмінпротокол по статті 164КУпАП. Від 17 до 34 тисяч гривень вам «впаяють», якщо ви працюєте, але не зареєстровані у податковій та не маєте ліцензії. Хоч з ним не усе так просто, адже його призначає Феміда.

Читайте також