Як обрізати виноград восени, щоб на наступний рік мати щедрий врожай

Обрізка винограду восени для початківців є непростим завданням, але все набагато простіше, ніж здається. Оволодівши мистецтвом правильного обрізання, ви зможете, починаючи з осені, забезпечити виноградний кущ необхідними життєвими силами. 

Якщо виноград посаджений з метою отримання врожаю, то гілки, які розрослися, потрібно своєчасно обрізати, інакше ягоди будуть занадто дрібними. Але якщо ви перестараєтеся з цим процесом, кущ може захворіти або не пережити зимівлю. Тут важливе дотримання балансу, давайте розглянемо всі нюанси, які допоможуть починаючому виноградарю. 
 
Для чого треба обрізати виноград восени: 

  • видалення зайвих пагонів у кущі ; 
  • визначення кількості квіткових бруньок; 
  • визначення кількості виноградних лоз звичайних і плодових; 
  • нормалізація співвідношення ресурсів кореневої системи і наземної частини куща; 
  • надання кущу форми.

Для початку потрібно визначити вік виноградного куща. Молодим екземплярам формують обрізку вже на другому році життя. Однорічні саджанці можна акуратно підв'язувати до опори. Якщо кущ почав плодоносити, то його обрізають вже не тільки для додання форми, але також з метою отримання якісних грон. Коли кущі вже старі, то головною метою є продовження періоду плодоношення.

Ілюстративне фото

Хороші результати дає підрізання на третину від його загальної довжини - рослина не страждає, підтримується акуратна форма, забезпечується правильний розвиток. Слідкуйте за тим, щоб товщина гілок була приблизно однаковою - це нюанс задає форму лозі. Занадто вигнуті, що засихають, надмірно тонкі або дуже товсті гілки слід вирізати. 
 
Обрізка винограду на зиму містить в собі один хитрий нюанс - видалення гілок на одній стороні головної лози. Цей спосіб допоможе вам примножити кількість грон в майбутньому році. Якщо виробляти формування куща хаотично, з різних сторін, врожайність істотно зменшиться. Якщо вашому куща вже виповнилося 3 роки, то обрізка вже повинна бути спрямована на збільшення плодоношення. 

Якщо ви початківець виноградар, прийом з натягнутими дротами полегшить для вас процес обрізки, робиться він таким чином: 

  • Ппо краях гряди з виноградними кущами або з боків від окремо зростаючого куща вбийте довгі кілочки. Перший дріт (або волосінь) натягніть в 50 см від землі, а другу - на 30 см вище першої. 
  • На початку вересня обріжте молоді гілки на багаторічних лозах - ті, які вже доросли до першого дроту.
  • Ті гілки, які доросли до другого дроту або навіть переросли її, потрібно підрізати рівно на 10-у частину від загальної довжини, а також видалити всі непотрібні бічні відростки (пасинки).
  • Коли опаде все листя (приблизно в середині жовтня) візуально визначте найсильніші пагони, що ростуть на рівні верхнього і нижнього дроту. 

Читайте також