Як правильно садити троянди навесні: поради та секрети догляду

Навесні Ваші клумби потребують особливого догляду та уваги. Якщо Ви давно мріяли про розкішний розарій, то не зволікайте. Розпочніть з детального планування розарію та підбору сортів троянд. Щоб кущі були здоровими та тішили Вас рясними суцвіттями - потрібно правильно їх посадити.

Оптимальним часом для посадки кущів троянди вважається березень – квітень, коли температура повітря піднялася до 10-12°С, а ґрунт відтанув і трохи прогрівся. Не варто затягувати посадку, оскільки сонце почне гріти значно сильніше, ґрунт буде висихати швидше і слабким корінцям доведеться важче.

Для нормального росту та рясного й тривалого цвітіння троянд велике значення має місце посадки.

Ділянка повинна бути добре освітленою, але в опівдні кущ має захищати затінок. Троянди не люблять протягів, тому краще висаджувати їх під захистом вищих чагарників або живих огорож, а також уздовж стін. Ще один важливий момент: близьке розташування ґрунтових вод до поверхні неприпустиме. У цьому випадку слід висаджувати кущі на високих клумбах або робити гарний дренаж.

Найкраще вони ростуть на добре дренованому, гарно удобреному, пухкому ґрунті слабкокислої реакції.

Куплені саджанці троянд з відкритою кореневою системою бажано висадити у найкоротші терміни. Якщо наступні кілька днів після придбання у Вас не буде змоги це зробити, то необхідно покласти їх у прохолодне і темне місце. Температуру для зберігання підтримувати на рівні +4°С. В такому стані саджанці можна зберігати близько місяця.

Перед висаджуванням саджанці троянд потрібно витягнути з упаковки, акуратно розпрямити коріння, вкоротити його на 1-2 см, обрізати засохле чи пошкоджене та замочити кореневу систему саджанців у воді або стимуляторі коренеутворення. На місці щеплення може бути воскове покриття - його можна видалити, а можна залишити. Поступово воно саме осиплеться.

Як посадити кущ:

  • викопати яму приблизно до 50-60 см,
  • викласти на дні суміш грунту і добрив  (наприклад, по 2 частини садової землі й перегною, по 1 частині глини і піску , по 150 г суперфосфату і кісткового борошна або 10 частин ґрунту і 1 частина добре перепрілого гною),
  • розмістити саджанець на добрива,
  • присипати коріння сумішшю та грунтом,
  • полити водою коріння,
  • можна засипати землею до верху,
  • ущільнити грунт і полити ще раз,
  • замульчувати зверху сухою землею.

Кореневу шийку не заглиблювати (вона повинна знаходиться на рівні землі).

Плетисті троянди висаджуються у яму, яка викопується на відстані 20 см від опори. Відстань між шпалерою і стіною не повинна бути менше 10 сантиметрів. Коренева шийка заглиблюється на 5 см нижче рівня квітника.

У перший рік зазвичай троянди не вимагають добрив і підгодівлі, адже земля під них відводиться багата мінеральними і органічними речовинами. 

Читайте також