Як правильно зберігати зимове взуття влітку: корисні поради

Про те, що сезонне взуття слід зберігати відповідно до конкретних правил, відомо всім, але на практиці далеко не кожен цих правил дотримується. Це велика помилка, адже дотримуючись правил про те, як зберігати зимове взуття, його легко зберегти не на один сезон. RBRN розповість докладніше про те, як правильно зберігати зимове взуття в період, коли воно не потрібне.

Прості правила зберігання зимових черевиків

Зберігати зимове взуття потрібно тільки з колодками, які зазвичай йдуть у комплекті з якісними моделями. Це дасть змогу парі не деформуватися. Якщо таких колодок немає, можна використовувати пластикові пляшки з водою.

Приміщення, де зберігається взуття, має бути не тільки сухим і захищеним від прямих сонячних променів, а й добре провітрюваним. 

Якщо у чобіт висока халява, бажано зберігати їх у підвішеному стані. В іншому разі на місці згинів утворяться складки, які зіпсують весь зовнішній вигляд.

Зимове взуття потребує підготовки перед відправкою на зберігання. Потрібно обов'язково його вимити, витерти й обробити дезодорантом. Якщо взуття шкіряне, його потрібно змастити кремом або спеціальним маслом. Потім пару залишається помістити в спеціальний взуттєвий мішок або в коробку.

Якщо є необхідність, пару слід здати в ремонт і тільки потім відправляти на зберігання до наступного сезону.

Корисні поради для успішного зберігання

Завдяки цим корисним порадам про те, як краще зберігати взуття, зовсім неважко продовжити життя улюбленим черевикам.

Вологе взуття потрібно висушити

Це потрібно зробити ще до того, як відправляти його на постійне зберігання. Небажано сушити черевики поблизу від відкритого вогню або опалювальних приладів. Може здатися, що це прискорить процес, але у такого рішення є наслідки - воно ризикує призвести до тріщин і викривлення, а також розшаровування склеювань.

Є кілька способів комфортно висушити взуття:

  • використовувати спеціальні взуттєві сушарки, які підключаються до розетки;
  • наповнити її грудками нещільного паперу, який вбере вологу;
  • поставити пару на взуттєвий стелаж у провітрюваному приміщенні та залишити за кімнатної температури.

Перед відправленням на зберігання потрібна обробка

Робити це можна не тільки взуттєвим кремом, а й навіть за допомогою вазеліну, гліцерину і касторової олії. Також для шкіряного зимового взуття, що відправляється на тривале зберігання, корисні емульсійні креми. Вони додатково доглядають за матеріалом, створюючи на його поверхні дихаючу плівку.

Обробляти не тільки зовні, а й усередині

Усередині взуття після тривалого носіння нерідко утворюються неприємні запахи. Їх буде неважко усунути за допомогою спеціального взуттєвого дезодоранту. Якщо такого немає, можна використовувати розчин марганцівки (6 кристалів на літр води) або слабкий розчин перекису.

Не зберігати черевики в поліетилені або щільно закритому контейнері

Це погано позначиться на його стані. Залишати взуття в рідних коробках можна, але за умови, що в них є спеціальні вентиляційні отвори. Якщо взуття не матиме доступу до повітря, це позначиться на його зовнішньому вигляді та терміні служби.

Де можна і не можна зберігати взуття

У приміщенні не повинно бути різких температурних стрибків, а повітря має бути досить вологим. Тому пари не можна зберігати:

  • у гаражі;
  • на балконі;
  • на веранді;
  • на горищі.

Зберігання в подібних місцях допускається тільки в тому разі, якщо конкретне взуття планується використовувати не довше 1-2 сезонів. Також, зберігання на балконі допускається, якщо він засклений та хоча б мінімально утеплений. В інших випадках перераховані місця не рекомендовані.

Ідеї для компактного та безпечного зберігання взуття:

  • антресоль;
  • гардеробна або шафа;
  • комора.
  • відділення для речей у дивані або ліжку.

Додаткова порада як зберігати зимове взуття влітку: час від часу діставати взуття з коробки, щоб провітрювати його і контролювати загальний стан матеріалу. Наприклад, якщо помітно, що шкіра пересохла, не завадить змастити її кремом.