Як проходить дистанційне навчання у школах і університетах Рівненщини?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

У зв’язку із запровадженням карантину на території України, загальноосвітні школи та вищі навчальні заклади Рівненщини перейшли на дистанційну форму навчання.

Відповідне рішення прийнято з урахуванням рекомендації Міністерства освіти і науки України. Заклади освіти повинні розробити заходи щодо проведення занять за допомогою дистанційних технологій та щодо відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації, а також розробити заходи щодо часткового переведення працівників на дистанційну роботу.

Ми поцікавились яким чином відбувається організація дистанційного навчання у освітніх закладах Рівненщини.

Викладач Національного університету «Острозька академія» Олексій Костюченко розповів, що заняття проходять на платформі Google Meet.

«Цей ресурс дає можливості прослухати лекції викладача необмеженій кількості студентів. На минулій лекції у мене було більше 20 студентів. Це дуже зручно, бо можна бачити хто приєднався, слухачі можуть коментувати та ставити питання. Звісно, живе спілкування жоден мультимедійний засіб не замінить, оскільки важливо бачити погляди студентів та їх реакцію на матеріал. Так само, в межах лекції можна організовувати дискусії, завантажувати презентації, давати завдання», - прокоментував пан Костюченко.

За словами викладача, заняття відбуваються згідно із розкладом. У кожного є ключове слово, за допомогою якого можна зайти у віртуальну авдиторію і прослухати лекцію.

Проректор Національного університету «Острозька академія» Дмитро Шевчук розповів «UA: Українське радіо», що такий тривалий період дистанційного навчання є певним викликом для академії.

«На кожен тиждень у нас розрахована певна кількість пар, адже повністю припинити навчальний процес було б катастрофою для семестру. Тому минулого четверга ми провели екстрений ректорат і з понеділка у нас уже почалося дистанційне навчання», - зазначив пан Шевчук.

Проректор також розповів, що викладачам були дані рекомендації, щоб переважали лекційні заняття.

«Наприклад, на факультеті романо-германських мов більшість занять – це практичні. Однак, онлайн-режим  не заважає студентам бути активними. Є певне зацікавлення серед студентів. Інколи присутні навіть ті, хто оффлайн не приходить на пари», - поділився Дмитро Шевчук.

Наразі дистанційне навчання в Острозькій академії розраховане лише на студентів. Інші люди прослухати заняття не зможуть, адже у них нема доступу до корпоративної скриньки.

На офіційному сайті Національного університету водного господарства та природокористування опублікована інформація стосовно дистанційного навчання для студентів та викладачів. Згідно з повідомленням, всі форми навчання в університеті для всіх здобувачів вищої освіти, а також слухачів курсів підвищення кваліфікації, підготовчого відділення, підготовчого відділення для іноземних громадян переводяться  на дистанційне навчання з використанням корпоративних сервісів Google for education, Moodle, ПС «Деканат».

Це означає, що  під час карантину викладачі будуть проводити навчальні заняття за графіком навчального процесу 2019-2020 навчальних років та розкладом занять в online режимі.

Стосовно загальноосвітніх шкілВікторія Кацеба, начальниця відділу загальної, середньої та дошкільної освіти управління освіти і науки РОДА, розповіла, що організація освітнього процесу покладається виключно на директора закладу.

«Кожен заклад приймав для себе рішення, яким чином, з урахуванням кадрових можливостей і технічного забезпечення, буде організовано освітній процес на період карантину. Ми моніторили ситуацію по області – є дуже позитивна динаміка у міській місцевості, у закладах, де велика наповненість учнями. Там повністю використовують і веб-ресурси, і на сайтах шкіл завантажуються відео-уроки», - зазначила Вікторія Кацеба.

За її словами, сьогодні в мережі є багато ресурсів, які дозволяють готуватися до ЗНО та прослухати онлайн-уроки. У сільській місцевості ситуація з дистанційним навчанням дещо складніша:

«Що стосується закладів у селах та смт, то телефонний зв’язок – це доступна послуга. Вчителі націлювали батьків на те, що у разі неможливості доступу дитини до Інтернету, зв’язок буде проводитися через батьків. Стосовно 1-3 класів, то там освітня програма спрямована на загальний розвиток. Дитина, коли сидить вдома – малює, читає, грає в ігри. Це все так само розвиває, як і вправи в шкільній програмі для цього віку. Тому, тут все залежить від батьків і їх бажання допомогти власній дитині», - констатувала Вікторія Кацеба.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів ввів загальноукраїнський карантин до 3 квітня. За словами Головного санітарного лікаря України Сергія Ляшка, продовження карантину буде залежати від епідемічної ситуації на території України.

Читайте також