Як прокуратура Рівненщини розглядає звернення громадян?

Розгляд звернень громадян та організація їх прийому залишається одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури, спрямованих на зміцнення законності й правопорядку.

Рівненською місцевою прокуратурою з метою дотримання вимог ст. 40 Конституції України, яка закріплює право на звернення, Закону України «Про звернення громадян», забезпечується здійснення розгляду звернень та систематичного особистого прийому громадян керівництвом та працівниками прокуратури.

Розгляд звернень громадян у місцевій прокуратурі здійснюється відповідно до вимог Конституції України, законів України «Про прокуратуру», «Про звернення громадян», нормативних актів Генеральної прокуратури України.

Переважна більшість звернень, які розглядаються прокуратурою, стосується питань досудового розслідування кримінальних проваджень.

Проте, надходить значна кількість звернень з питань, які не належать до компетенції органів прокуратури.

Так,  прокуратура діє в межах повноважень, визначених ст. 131-1 Конституції України, а саме: підтримання публічного обвинувачення в суді; організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку; представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

 Таким чином, варто підкреслити, що на даний час органи прокуратури позбавлені повноважень щодо представництва інтересів громадян в суді та проведення перевірок у порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів.

При оформленні звернення слід дотримуватися вимог, передбачених ст.5 Закону України «Про звернення громадян». Так, у зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати.

В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису не вимагається. Електронне звернення без електронного підпису надсилається у вигляді скан- або фотокопії звернення з підписом заявника та зазначенням дати.

У зверненні, за можливістю, необхідно чітко та зрозуміло викладати суть порушеного питання, описувати тільки ті факти, що мають значення, сформулювати прохання до прокурора щодо вжиття відповідних заходів реагування, спрямованих на припинення порушення прав тощо (залежно від підстав звернення до органів прокуратури та конкретної ситуації). За наявності документів, що підтверджують викладену у зверненні інформацію, варто долучити їх копії.

Звернення громадян розглядаються органами прокуратури протягом 30 днів від дня надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення і перевірки, - не довше 15 днів.

Адреса Рівненської місцевої прокуратури:  м.Рівне, вул.Гарна, 29

Телефон «гарячої лінії» Рівненської місцевої прокуратури:  62-09-52

Електронна адреса для надсилання електронних звернень:  [email protected]

 

Матеріали Рівненської місцевої прокуратури

Читайте також