Як Рівненщина зустріла другу хвилю медичної реформи

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

1 квітня стартувала перша в Україні Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання медичних послуг за цією програмою станом на 2 квітня підписали 1640 закладів спеціалізованої медичної допомоги. Про це повідомили на онлайн-брифінгу Національної служби здоров'я України.

Ще 22 заклади очікують на підписання, серед них 6 – комунальних і 16 – приватних. Отже, практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни увійшли в реформу та будуть отримувати кошти за договором із НСЗУ. Відсьогодні гроші «підуть» за пацієнтом у поліклініки та спеціалізовані заклади. Про це детально тут.

У Рівненській області 52 медичні заклади спеціалізованої (вторинної та третинної) допомоги отримали пропозиції від НСЗУ про укладання договору. За Програмою медичних гарантій лікарні області отримають 1,26 млрд грн упродовж року. 

Загалом у Рівненській області підписано договорів на 50 пакетів пріоритетних послуг:

15 лікарень регіону уклали договори на медичну допомогу під час пологів;

- 6 лікарень надаватимуть допомогу у складних неонатальних випадках (допомога новонародженим);

- 5 лікарень надаватимуть якісну медичну допомогу у разі гострих інсультів за договорами із НСЗУ; 

- 2 лікарні допомагатимуть у разі гострих інфарктів.

У 22-ох лікарнях Рівненщини будуть проводити безоплатні дослідження на раннє виявлення раку. 

Відтепер лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, які обиратимуть пацієнти, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою. Приблизно у 40% медзакладів збільшився бюджет порівняно з минулорічним державним і місцевим фінансуванням. У 67% закладів бюджет за Програмою медичних гарантій більший, ніж за фінансування через медичну субвенцію.  

Узагалі Програма медичних гарантій порівняно з медичною субвенцією збільшує фінансування на цілу низку медичних послуг – гемодіаліз, лікування інсульту та інфаркту, надання акушерської та неонатальної допомоги, онкологічне лікування.

Уперше виділено окремі кошти на паліатив (мобільний і стаціонарний) та медичну реабілітацію

Для забезпечення Програми медичних гарантій спрямовано 70,4 млрд грн. Приблизно 18,7 млрд грн отримає первинна ланка, усі заклади якої (понад 1500) переуклали договори із НСЗУ. Також підписано контракти з усіма центрами екстреної медичної допомоги (в Україні їх 25), на оплату послуг яких передбачено близько 4,7 млрд грн.  

Програма медичних гарантій – це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Скористатися ними може кожен громадянин України, а також особи, прирівняні до громадянства. Аби отримати доступ до безоплатних послуг, пацієнт повинен мати направлення від лікаря первинки (для цього спочатку потрібно укласти декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром) або лікуючого лікаря. Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога та нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації. 

Читайте також