Як рівнянам можна дізнатися про наявність податкового боргу?

Про наявність податкового боргу можна дізнатись на веб-сайті ДФС

ГУ ДФС у Рівненській області повідомляє, що Податковим кодексом України  визначено, що податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (пункт 14.1.175 статті 14 ПКУ).

Момент виникнення податкового боргу визначається наступним днем, після спливу строків для сплати платником податків узгодженого грошового/податкового зобов'язання.

Відповідальність за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати визначена ст. 127 ПКУ.

У разі не нарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) податків платником податків, у т.ч. податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті ж самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 % , а втретє – 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 127.1 ПКУ).

Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, покладається на особу, визначену ПКУ, у т.ч. на податкового агента.

Слід зазначити, що платник податку – отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, визначених розділом IV ПКУ.

Звертаємо увагу, що згідно статті 35 ПКУ щомісячно на офіційному сайті ДФС України

оприлюднюється інформація  щодо суб’єктів господарювання, які мають  податковий борг, із зазначенням суми  боргу.

Ознайомитися з інформацією можна на офіційному веб-сайті ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.html

Читайте також