Як рівнянам подавати податкову декларацію, якщо у них змінилась адреса проживання?

фото ілюстративне

Яку адресу зазначати у податковій декларації про майновий стан і доходи у разі, якщо відбулось перейменування назви вулиці, міста, селища тощо?

Як роз’яснили в Головному управлінні ДФС у Рівненській області, відповідно до п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України, податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р.IV Податкового кодексу.

Пунктом 45.1 ст. 45 Кодексу податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, зокрема, про місце проживання платника податків (п. 48.3 ст. 48 Кодексу). Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 Кодексу.

Тобто, платник податків повинен зазначити в податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником. Крім того, за такою адресою контролюючим органом може бути надіслано (вручено) податкове повідомлення-рішення.

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також