Як рівнянам промоніторити роботу нардепів?

Низька якість законодавчих актів, неперсональне голосування, неефективність роботи в комітетах, прогули пленарних засідань. Ці та інші негативні приклади роботи народних депутатів України обговорювали 6 березня в Рівному громадські активісти, політологи, помічники депутатів, журналісти, студенти та інші зацікавлені особи під час воркшопу Комітету виборців.

Головною ж темою обговорення стало питання напрацювання дієвого механізму для комплексної оцінки роботи народних депутатів України, який сьогодні фактично відсутній.

На початку заходу директор Рівненського КВУ Олексій Горецький презентував результати моніторингу діяльності Верховної Ради України і розповів за якими критеріями відбувається це дослідження.

Моніторинг показує, що питання низької якості законодавчих актів залишається однією з ключових проблем у роботі ВРУ VIII скликання. За даними КВУ, отриманими від Міністерства фінансів, кожен третій законопроект депутатів нинішнього скликання є таким, що неможливо реалізувати. Так, за січень-травень 2017 року Мінфін надав експертні висновки щодо 738 проектів законів, з яких 296 законопроектів отримали негативний висновок Міністерства.

Чинні норми Регламенту Верховної Ради фактично не обмежують народних депутатів у їхніх законодавчих ініціативах. Але зловживання правом законодавчої ініціативи вже призвело до того, що у ВРУ VIII скликання зареєстровано рекордну в історії України кількість законопроектів – 10,7 тисяч. При цьому, законами стають лише 12% від кількості поданих проектів. Це означає, що частина народних обранців займається своєрідним законодавчим «спамом».

Також недостатньо уваги суспільства приділено питанню участі народних депутатів у голосуваннях. Відповідно до даних КВУ впродовж 2017 року 56 нардепів пропустили понад 90% голосувань.

Після презентації результатів моніторингу народний депутат України Олександр Черненко розказав про непублічні і кулуарні особливості роботи Верховної Ради і закликав активну спільноту долучатися до тиску з метою зміни правил роботи Парламенту. Як приклад, навів неефективність організації роботи нардепів по п’ятницям у сесійні тижні.


«Зранку «година уряду», під час якої ще достатньо народних депутатів у сесійній залі. А після неї йде абсолютно анахронічна процедура – зачитування головуючим запитів народних обранців. Для чого вона? Адже зі всіма запитами можна ознайомитися на сайті Верховної Ради. Після цього йде ще одна «важлива» процедура – виступи депутатів з трибуни «на вільну тему». Я це називаю хвилиною самолюбування депутата. Часто цей момент деякі обранці використовують для селфі на фоні пустої зали, щоб ніби показати виборцям, як вони працюють, а інші – прогулюють. Насправді цей час можна використовувати ефективніше. Наприклад, збільшити час для спілкування народних депутатів з представниками уряду. В багатьох країнах у парламентах запроваджені дні уряду, а не година, як у нас», - зазначив Олександр Черненко.

А представниця ГО «Центр UA» Ірина Стасюк розповіла про кілька он-лайн інструментів, за допомогою яких кожен виборець може самостійно оцінити роботу того чи іншого депутата або партії.

В другій частині заходу відбулося практичне заняття, під час якого експерти КВУ представили методологію щодо визначення ефективності роботи народних депутатів України. Вона включає 5 компонентів: відвідування народним депутатом засідань ВР, засідань комітетів, участь у голосуваннях, кількість поданих/прийнятих законопроектів, якість законопроектів.

Учасники воркшопу ознайомилися з тим, як працювати на веб-сайті Верховної Ради із вказаними інструментами. І тут же спробували застосовувати їх на практиці, шукаючи інформацію про діяльність народного обранця на прикладі нардепа від міста Рівного Олега Осуховського.

Захід відбувся в рамках проекту Комітету виборців України «Дієві механізми оцінки роботи народних депутатів для виборців» на виконання Плану дій Ініціативи «Відкритий парламент» за підтримки проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу» UNDP Ukraine / ПРООН в Україні.

Більше фото із заходу тут

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

Читайте також